Hello Space’in ilk cep uydusu "İstanbul", Falcon9 roketi ile uzaya fırlatıldı

Hello Space tarafından aktarılan bilgilere göre cep uydusu İstanbul, Transporter-8 misyonuyla Kaliforniya’dan SpaceX’e ait Falcon9 roketi ile uzaya fırlatıldı.
Hello Space’in ilk cep uydusu

Cep uyduları geliştiren yerli bir girişim olarak karşımıza çıkan Hello Space'in ilk uydusu olan İstanbul’u uzaya göndermeye hazırlandığını geçtiğimiz yılın Temmuz ayında sizlere aktarmıştık. Hello Space'in ilk test cep uydusu olan İstanbul, bugün uzaya fırlatıldı.

Hello Space tarafından aktarılan bilgilere göre cep uydusu (pocketqube) İstanbul, Transporter-8 misyonuyla Kaliforniya’dan SpaceX’e ait Falcon9 roketi ile uzaya fırlatıldı.

Cep uydusu olarak tasarlanan İstanbul, 5cm x 5cm x 5cm’lik ölçüyle üretildi. Hem yazılımı hem de donanımı Türkiye'de geliştirilen İstanbul cep uydusunun yolculuğu, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde yer alan Hello Space yer istasyonundan takip edilecek.

Uzay teknolojilerine odaklana girişimlerin son yıllarda oldukça popülerleştiğini de hatırlatalım. Uzayda takım-uydu ağı kurma hedefi ile yola çıkan Hello Space, 2022 yılının Mayıs ayında Zafer Şen ve Muzaffer Duysal tarafından Ankara'da kuruldu.

Hello Space'in temel amacı ise sunduğu dar bant veri iletişimi teknolojisi sayesinde, uzaydan dünya çapında kapsama sağlayarak, denizcilik, tarım, lojistik, enerji ve imalat endüstrilerinde veri hizmet sunmak. Uydulardan oluşan bir takım-uydu ağı oluşturmayı hedefleyen girişim, ilerleyen dönemde 4 test uydusunu daha uzaya gönderecek. Hello Space'in diğer 4 test uydusunu ise Ekim ayında uzaya göndermesi bekleniyor.

Kısa zamanda kuracakları takım-uydu ağıyla, bugün veri takibi zor olan okyanuslar, kurak araziler dahil dünyanın her yerinden lojistik, tarım, üretim gibi sektörlerde uçtan uca, kesintisiz dar bant veri hizmeti sunan global bir girişim haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Hello Space Kurucu Ortağı ve CEO’su Muzaffer Duysal, İstanbul uydusunun fırlatılışı için çok heyecanlı olduklarını da dile getirdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.