Blockchain Talks'un altıncı bölümünde "Oyun sektörünün geleceği, Web3 ve AI" konularına odaklanacağız. Hem oyun sektörünün geleceğini hem de Web3 ve yapay zekanın oyun sektörü üzerindeki etkilerini alanında uzman isimler ile birlikte canlı yayınımızda derinlemesine konuştuk.
Konuşmacıları arasında Paribu Ventures direktörü Utku Dördüncü ve ELYZIO kurucu ortağı ve CEO'su Doğan Can Yeğiner'in yer aldığı serimizin altıncı canlı yayını Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
ELYZIO kurucu ortağı ve CEO'su Doğan Can Yeğiner, oyun alanında 10 yıla yakın deneyime sahip kurucu ortağı Anas El Ferachi ile birlikte Warden's Will isimli bir bilgisayar oyunu üzerine çalıştıklarını açıkladı. ELYZIO, geçen senenin Ekim ayında 2 milyon dolarlık tohum öncesi yatırım turunu kapattı. Girişimin yatırımcıları arasında Paribu Ventures da yer almakta.
Paribu Ventures'ın oyun yatırımlarına bakışı
Utku Dördüncü, blok zinciri yatırımlarında 2 katman olduğunu dile getirdi. Dördüncü'nün aktardıklarına göre, bunlardan ilki alt yapı katmanı. Bu kapsamda 1. katman, 2. katman girişimlerinin, köprülerin, cüzdanların ve akıllı kontratların tasarımı anlamında ekspertiz isteyen akademi ile VC'nin birleştiği bir dünya söz konusu. İkincisi ise oyun girişimleri. Bu noktada Türkiye'deki oyun ve oyuncu pazarı, yatırımcılara özel fırsatlar yaratıyor. Ağırlıklı olarak hypercasual olsa da; Türkiye'de önemli sayıda geliştirici yeteneği ve ciddi bir oyuncu pazarı mevcut.
Dördüncü, blok zincirin kullanım alanlarına baktığımızda, oyunun Web3 tarafına 100 milyonlarca kullanıcı getireceği iddiasını sürdürüyor. Burada Utku Dördüncü, makroekonomik zorluklara dikkat çekiyor. Bu koşullar altında kullanıcı odaklı projeler zorluk çekerken, oyunlar, makroekonomik koşuldan bağımsız bir strateji izliyor. Dördüncü sözlerini şöyle devam ettiriyor.
ELYZIO gibi bağımlılık yaratacak kaliteli oyunları bulmak istedik. 2023 ve 2024'te de odağımız oyun olacak.
Oyun sektöründeki değişim
Doğan Can Yeğiner ise oyun sektörünün gidişatı hakkında gözlemlerini aktardı. Yeğiner, oyun sektörünün hem pazar büyüklüğü hem de oyuncu sayısı açısından 2022 yılına kadar 10 yılı aşkın süredir istisnasız bir şekilde büyüdüğünü ifade etti.
İlk olarak 2022'de büyüme yavaşlaması görüldüğünü belirten Yeğiner, bu durumun sektörün kendini düzeltmesi olarak yorumlandığını aktardı. Buna pandemi sonrasındaki etki olarak da bakılabilir. Yeğiner'in aktardıklarına göre Oyun sektörü büyümeye devam edecek. Bu kapsamda oyun şirketleri birbirleriyle rekabet etmenin ötesinde kullanıcıların, iş ve ihtiyaç dışı vakitleri için de rekabet ediyor. İçeriğin hızlı üretilip tüketildiği günümüzde, oyun şirketleri, eğlence sektörü, dizi, film, sosyal medya içerikleriyle de rekabet halinde.
Mobil hala pastanın yarısından fazlasını alırken, ELYZIO, PC'yi hedefliyor. Bunun nedenlerinden biri de; aynı anda birden fazla platformda çıkan IP'lerin ve servis modelli içeriklerin PC tarafında büyüme göstermesi. Bununla birlikte Yeğiner, günümüzde oyunlara daha düzenli olarak içerik getirildiğine de dikkat çekiyor.
Daha sıklıkla mobil oyunlarda gördüğümüz, uygulama içi satın alım ve abonelik modellerinin kendini PC tarafında da göstermeye başladığını görüyoruz. Yeğiner, mobilin ve AAA'in güzel tarafılarını alarak Warden's Will'i ortaya çıkardıklarının altını çiziyor. Pre-prodüksiyonu tamamlayan ekip, şu anda prodüksiyon döneminde.
Oyna-kazan modeli nereye evrilir?
Ahmet Buğra Ferah, oyna kazan modelinin başarısız olduğunu vurgulayarak, bu modelin nereye evrilebileceğini sordu. Buna cevaben Utku Dördüncü, yatırım tarafındaki beklenti adına şunu söyledi:
İlk cümlesinde web3, token ve blok zincir diyen projelerle değil, ilk cümlesinde oyun diyen girişimlerle ilerliyoruz.
Oyuncuların kullanması gereken tokenları yatırımcıya verilmesi konusuna dikkat çeken Dördüncü, "yatırımcı ile oyuncunun beklentisi aynı değil." dedi. Bu nedenle bu tarz projelerin çoğunlukla ayağı yere basmayan bir model ile ilerlemek durumunda olduğunu, öte yandan bunu başaran girişimlerin de mevcut olduğunu ifade etti.
Utku Dördüncü'nün aktardıklarına göre, oyun girişimleri ürünlerine Web3'ü dahil edecekse, aylık ve günlük aktif kullanıcıyı, retention oranlarını toparlamalı ve oynanan sevilen bir oyun yaratmalı. Hatta oyun blokzincir tabanlı olduğu için gelir modellerine toplulukla karar verilebilmeli. Utku Dördüncü'ye göre NFT tarafında bir potansiyel var ama oyun içinde NFT ekonomisi yaratmak zor.
Amaçlarının yeni teknolojilerle iyi oyun deneyimleri sunabilmek olduğunu belirten Yeğiner'in bu konuya bakışı ise oyuncu odaklı. Mobilde oyun etkileşiminin nasıl değiştiğini gördüklerini belirten Yeğiner, Web3, üretimsel yapay zeka ve oyun motoru gibi pek çok teknolojinin oyunlara dahil edilebileceğini belirtti. Ancak bununla beraber Web3 oyunlarında oyuncunun motivasyonunu anlamadan bir model getirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Bu bağlamda Warden's Will, başlangıçta Web2 PC oyunu olarak kullanıcıların karşısına çıksa da, oyuncuların geri bildirimleri doğrultusunda yeni teknolojileri benimseyecek. Yeğiner, bu yaklaşımı "iyi feedback ile oyunu evrimleştirebilmek" olarak tanımlıyor.
Utku Dördüncü ise canlı yayında Warden's Will için varlıkların kullanıcılar tarafından (UGC) yaratıldığı blok zincir tabanlı bir yapı önerdi.
Apple Vision Pro ve oyun
Canlı yayında Apple'ın Vision Pro ürünü ve oyun alanına etkisi de konuşuldu. Canlı yayında paylaşılan bilgilere göre, Apple'ın göz hareketlerini sezerek ilerlemesi, oyunlardaki etkileşimleri de değiştirecek. Oyunun dışında çalışma hayatı gibi kullanım alanları sunulması da sanal gerçekliğin oyun sektörünün dışına taşmasının bir işareti.
ChatGPT ile Web3 oyunu üretilir mi?
Oyunlardaki NPC karakterlerin şimdiye kadar 3-5 yazılı cümlesi varken, üretimsel yapay zeka ile daha üst düzeyde etkileşim sağlanabilecek. Chatgpt, oyun kurgulama, kurgulanan oyunlara sıra dışı karakterler ekleyip çıkarma aşaması için iyi bir kaynak olarak konumlanıyor. Üretimsel yapay zekanın araştırma, fikir üretimi ve fikrin değerlendirmesini yapma konularında üretkenliği desteklediği aşikar.
Aynı şekilde hızlı demo çıkarmak isteyen şirketler için kullanılması kritik. Üretimsel yapay zekadan destek alan ekipler, çok daha fazla ve hızlı karar alıp, bu kararları değiştirebilecekken, diğer şirketler bu konularda daha yavaş ilerleyebilir. Burada her şirketin kendi verisi ile kendi modellerini üretmesi mühim.
Gelecek planları
ELYZIO ekibini 2 katına çıkararak 14-15 kişilik bir ekip olmayı planlıyor. Girişimin açık rollerini inceleyebilirsiniz. Paribu Ventures ise önümüzdeki dönemde ekosisteme fayda sunmak amaçlı eğitim ve networking imkanları sunan etkinlikler düzenleyecek. Etkinlikler bu sene içinde hayata geçecek. Eylül ayında ise Paribu Ventures, yeni yatırımını duyurmayı planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap