WWDC 2023'te yenilenen Mac ailesi: MacBook Air, Mac Studio ve Mac Pro

Yeni bir MacBook Air modeli, yenilenen Mac Studio ve Mac Pro tanıtıldı.
WWDC 2023'te yenilenen Mac ailesi: MacBook Air, Mac Studio ve Mac Pro

Apple'ın yeni yazılım ve donanım ürünlerini tanıttığı WWDC 2023 bugün gerçekleşti. WWDC 2023'te 15,5 inç büyüklüğünde yeni bir MacBook Air modeli, yenilenen Mac Studio ve Mac Pro tanıtıldı.

15,5 inç ekran büyüklüğü MacBook Air ailesi için aslında bir ilk. Bu noktada güncel MacBook Air modelinin ekran büyüklüğü 13,6 inç. olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tüm gün pil ömrüne sahip olan 11.5 mm inceliğinde ve 3.3 pound ağırlığında. Midnight ve starlight dahil olmak üzere 4 farklı rengi bulunuyor. 500 nit parlaklığı dikkatleri üzerine çekerken, 1080 piksel kamerası ile daha nitelikli görüntülü görüşmeler gerçekleştirmenizi sağlıyor. Cihazın hafızası 24 GB'a, depolama alanı 2TB'a kadar uzanıyor. 

Ayrıca cihabzın 6 hoparlörü ve uzamsal ses teknolojisi mevcut. 18 saatlik pil ömrünün yanı sıra intel tabanlı macbook air serisine kıyasla 12 kat daha hızlı. Pervanesiz tasarım ise cihazın sessiz bir yapıya sahip olmasını sağlıyor. 1299 dolar fiyat etiketi ile bugünden itibaren siparişe açılıyor, gelecek haftadan itibaren ise satışa açık olacak. 

Etkinlikte karşımıza çıkan diğer donanım ürünleri ise Mac Pro ve Mac Studio. Her iki modelin de yeni çipler ile birlikte yenilendiğini ekleyelim. Mac Studio'ya m2 max çipi eklendi. m2 max, m1 max'ten yüzde 25 daha iyi performans gösteriyor. Mac Studio, Intel tabanlı en güçlü 27 inç iMac’ten 6 kata kadar M1 Ultra çipe sahip önceki nesil Mac Studio’dan ise 3 kata kadar daha hızlı.

Etkinlikte tanıtılan bir diğer çip ise m2 ultra oldu. M2 Ultra, M2 Max’ten iki kat fazla performans ve beceri ile Apple’ın system on a chip (SoC) mimarisi unvanını alıyor.  Mac Studio'ya eklenen m2 ultra, 24 çekirdekli CPU’ya, 76 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen GPU’ya ve 800 GBps bellek bant genişliğiyle 192 GB’a kadar birleşik belleğe sahip.

Mac Studio artık daha yüksek bant genişlikli HDMI bağlantısı ile 8K’ya kadar çözünürlüğe ve 240 Hz kare hızına ulaşıyor. M2 Ultra çipli Mac Studio, 100 milyonun üzerinde piksel ile altı adede kadar Pro Display XDR’ı destekliyor. Wi-Fi 6E önceki nesil ile kıyaslandığında iki kata kadar daha hızlı indirme hızlarına ulaştı. Bluetooth 5.3 teknolojisi ise kullanıcıların en yeni Bluetooth aksesuarlarına bağlanmasını sağlıyor. 

Mac Studio’nun arkasında dört adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası bulunuyor. Bununla beraber bir adet 10 Gb Ethernet bağlantı noktası, bir adet gelişmiş HDMI bağlantı noktası ve iki adet USB-A bağlantısı noktası yer almakta. Ayrıca ön tarafında iki adet USB-C bağlantı noktası ve bir adet SD kart yuvası bulunuyor. 

Apple Mac Pro

Etkinlikte ayrıca Apple Mac Pro tanıtıldı. Böylece cihaz, 3 kat daha hızlı işleme (processing) gerçekleştirebilecek. Yeni Mac Pro'da 8 thunderbolt girişi yer alacak ve PCI expansion desteği sunulacak. Mac Pro'nun RAM kapasitesi artırılarak 192 GB hafızaya sahip olacak. Mac Pro 6999 dolar fiyat etiketi ile karşımıza çıkıyor. 

Yeni Mac Pro, hızlı kablosuz bağlantı için Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 teknolojilerinin yanında altı adede kadar Pro Display XDR’ı destekliyor. Buna ek olarak Mac Pro’da üç adet USB-A bağlantı noktası,  daha yüksek bant genişlikli iki adet HDMI bağlantı noktası bulunuyor. Böylece 8K’ya kadar çözünürlük ve 240 Hz kare hızlarını destekleniyor. Son olarak iki adet 10 Gb Ethernet bağlantı noktası ve yüksek empedanslı kulaklıkları destekleyen bir adet kulaklık jakı bulunuyor.

Gece yarısı, yıldız ışığı, gümüş ve uzay grisi renk seçeneklerine sahip M2 çipli 15 inç MacBook Air, 36.999 TL'den ve eğitime özel 34.149 TL'den başlayan fiyatlarla kullanıcıların ilgisine sunuluyor. 

Gece yarısı, yıldız ışığı, gümüş ve uzay grisi renk seçeneklerine sahip M2 çipli 13 inç MacBook Air, 31.499 TL'den ve eğitime özel 28.599 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 

Seride yer almaya devam eden altın, gümüş ve uzay grisi renk seçeneklerine sahip M1 çipli 13 inç MacBook Air 24.999 TL'den ve eğitime özel 22.499 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla aktardığımız WWDC etkinliğinin tüm haberlerine WWDC 2023 etiketinden erişebilirsiniz. 

İş Bankası Katkılarıyla WWDC 2023
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.