Neuralink, beyin implantını insanlar üzerinde test etmek için FDA onayını aldı

Neuralink, beyin implantını insanlar üzerinde test etmek için FDA onayını aldı. Klinik çalışma için işe alımlar ise henüz başlamadı.
Neuralink, beyin implantını insanlar üzerinde test etmek için FDA onayını aldı

Elon Musk'ın 2016 yılında hayata geçirdiği ve beyin implantları geliştiren şirketi Neuralink, bir süre önce insanlı deneylere başlayacağını açıklamış, ancak sonradan paylaşılan bilgilere göre bu deneyler FDA (Food and Drug Administration) onayına takılmıştı. Şimdi ise Neuralink'in beyin implantını insanlar üzerinde test etmek için FDA onayını aldığı bilgisi paylaşıldı.

Konuyla ilgili sosyal medya paylaşımı yapan Neuralink, söz konusu gelişmeyi şu ifadelerle açıkladı:

İnsanlar üzerinde ilk klinik çalışmamızı başlatmak için FDA'den onay aldığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz. Bu, Neuralink ekibinin FDA ile yakın iş birliği içinde yürüttüğü inanılmaz bir çalışmanın sonucu ve bir gün teknolojimizin birçok insana yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil ediyor. Klinik çalışmamız için işe alımlar henüz başlamadı. Bu konuda daha fazla bilgiyi yakında duyuracağız.

Neuralink, nörolojik rahatsızlıkları olan kişilerin çeşitli cihazlarla iletişim kurmasına ve bunları kontrol etmesine yardımcı olabilecek bir sistem için insan beynini bir bilgisayar arayüzüne bağlayan bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji ile felçli bir kişinin sadece el hareketlerini hayal ederek telefonunu kullanabileceği iddia ediliyor. Ancak Musk'a göre projenin uzun vadeli hedefi, insanları insanüstü biliş ile donatmak.

Musk, geçtiğimiz yıl cihazı kendi beynine yerleştirmeyi planladığını söylemişti, ancak çok az kişi Musk'ın deneyin ilk katılımcılarından biri olmasını bekliyor.

FDA'in daha önce deneylere onay vermeme sebebi de açıklanmıştı. Mevcut ve eski Neuralink çalışanları, FDA'in başlıca güvenlik endişeleri arasında cihazın lityum pilinin, implantın küçük tellerinin beynin diğer bölgelerine göç etme potansiyelinin, cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağının ve nasıl çıkarılacağı konusundaki soruların yer aldığını söylemişti. FDA, pilin arızalanma olasılığının çok düşük olduğuna dair güvence istiyordu. Belli ki şu anda bu sorunlar çözüldü.

Neuralink'in insanlı ilk deneyinin ne zaman başlacağı ise şu anda hepimiz merak konusu. Gelişmeler oldukça sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.