Ledger CEO'su açıkladı: Mahkeme celbi gönderilirse, parçalara ayrılmış "seed phrase" paylaşılabilir

Ledger Recover güncellemesi, teknik olarak kullanıcıların parçalara ayrılmış seed phrase'lerini görebilir ve mahkeme celbi gönderildiği takdirde bunu devlet kurumlarına iletebilir.
Ledger CEO'su açıkladı: Mahkeme celbi gönderilirse, parçalara ayrılmış

Kripto varlık cüzdanı Ledger'ın CEO'su Pascal Gauthier, mahkeme celbi gönderilmesi halinde Ledger Recover hizmetinden yararlanan kullanıcıların teoride parçalara ayrılmış seed phrase'lerinin hükümetlere teslim edilebileceğini doğruladı.

Geçtiğimiz günlerde kripto topluluğundan pek çok kişi Ledger'ın son özelliği Ledger Recover'a tepki göstermişti. Bilmeyenler için Ledger Recover'ın kullanıcıların private key'ini (özel anahtar) korumak için kullanılan bir abonelik servisi olduğunu belirtelim. 

Bu hizmet kapsamında kullanıcının seed phrase'ini (anahtar cümle) uçtan uca şifrelenmiş 3 parçaya bölerek farklı üçüncü taraf kuruluşlara gönderiyor. Bu kuruluşlar arasında Coincover, Ledger ve bağımsız bir yedekleme hizmeti sağlayıcısı yer alıyor. Böylece seed phrase yedeklenmiş oluyor. Sonrasında bu parçalar bir araya getirilerek orijinal seed phrase'in kurtarılmasını sağlıyor. 

Seed phrase'ini unutanlar için bir kurtarma katmanı olarak tasarlanan Ledger Recover, muhtemel güvenlik açıklarına sebebiyet verebileceği gerekçesiyle eleştiri oklarını üzerine çekti.

Bu gelişmelerden kısa bir süre sonra Ledger CEO'su Pascal Gauthier, mahkeme celbi gönderilmesi  halinde Ledger Recover güncellemesini gerçekleştiren kullanıcıların teoride seed phrase'lerinin hükümetlere teslim edilebileceğini doğruladı.

Peter McCormack’in “What Bitcoin Did” isimli podcast'ine konuk olan Pascal Gauthier'in aktardıklarına göre, Ledger Recover güncellemesi, teknik olarak kullanıcıların parçalara ayrılmış seed phrase'lerini görebilir ve mahkeme celbi gönderildiği takdirde bunu devlet kurumlarına iletebilir. Ancak bu durum, yalnızca uyuşturucu ve terörizm suçlarının işlenmesi gibi ciddi eylemler için uygulanabilir. Bu açıklamanın ardından Gauthier, genel olarak ortalama bireyler için her gün mahkemeye celbi gönderilmediğini sözlerine ekledi. 

Bunun üzerine Peter McCormack, Coinbase'in 2018 yılında ABD İç Gelir Servisi (IRS) tarafından mahkemeye çağrıldığını ve 13 bin kullanıcının kişisel verilerini iletmeye zorlandığını hatırlattı. 

Gauthier ise bunun doğru bir karşılaştırma olmadığını savundu. Gauthier, Ledger'ın bir bankacılık kurumu olmadığını vurgularken, bir kripto borsası ile aynı yasal yaptırımlara tabii olmadıklarının altını çizdi. 

Bu arada Ledger Recover hizmetinin isteğe bağlı olduğunu belirtmekte fayda var. Şirketin paylaştığı bilgilere göre, dileyen kullanıcılar, Ledger cüzdanlarını Ledger Recover aboneliği olmadan eskisi gibi kullanabilir. Bununla beraber şirket, Ledger Recover'ın kullanılması halinde bile orijinal seed phrase'in cüzdanı terk etmediğini ifade ediyor. 

Öte yandan kripto varlıkları tercih eden kişilerden bazılarının varlıklarını bankacılık sistemlerinin dışında tutmak gibi bir motivasyona sahip olduğunu da belirtelim. Gauthier'in aktardıklarını göz önünde bulundurduğumuzda Ledger Recover hizmetinin, kişilerin anonimliğini önceliklendiren kripto para ekosistemiyle çeliştiğini söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.