Discord, ebeveyn kontrollerini test ediyor

Aile Merkezi özelliği, ebeveynlerin 18 yaş altındaki çocuklarının etkileşimlerini izleyebilmelerini sağlıyor. 
Discord, ebeveyn kontrollerini test ediyor

Genellikle oyun ve Web3 alanında genç kullanıcıların tercihi olan Discord ebeveyn kontrollerini test ediyor. Şu an için ABD'deki kullanıcıların erişimine açık olan Aile Merkezi (Family Center) özelliği, ebeveynlerin 18 yaş altındaki çocuklarının etkileşimlerini görüntüleyebilmelerini sağlıyor. 

Bu yeni merkez sayesinde ebeveynler, gençlerin arkadaş olarak ekledikleri hesapların isimlerin ve avatarlarını, katıldıkları sunucuları, grup sohbetlerinde ya da bireysel olarak mesajlaştıkları kullanıcıların isim ve avatarlarını görebilecek.

Ancak ebeveynler, hiçbir şekilde gençlerin mesajlarının, aramalarının içeriklerini görüntüleyemeyecek. Aile Merkezi'ne Kullanıcı Ayarları sekmesinde yer alan Gizlilik, Güvenlik ve Profiller sekmesinden erişilebiliyor. 

Discord sözcüsü yaptığı açıklamada platformu iyileştirmeye ve özellikle genç kullanıcıları güvende tutmaya devam ettiklerini belirtti. Yine de henüz test aşamasında olan özelliğin, tüm kullanıcılara açılıp açılmayacağı hala belirsizliğini koruyor.

Genellikle Facebook uygulama ailesinde gördüğümüz ailelere özel araçlar, genç kullanıcı tabanına sahip uygulamalar tarafından da benimsenmeye başladı. Geçen yıl uygulamaya aile kontrollerini ekleyen Snapchat'in ardından Discord da aynı alana adım atmış oluyor. Discord'da da tıpkı Snapchat'te olduğu gibi aile kontrolleri kapsamında gençlerin gizliliğini de önemseyen bir yaklaşımla karşılaşıyoruz. Aynı şekilde TikTok'ın da bir QR kod aracılığıyla ebeveyn kontrolü özellikleri sunduğunu hatırlatalım. 

Aylık 150 milyon kullanıcıya sahip olan Discord, aile kontrollerini olası yasal yaptırımlara karşı kendini güvence altına almak için hayata geçirmiş olabilir. Zira ABD'de henüz bu konuda Federal bir yasa ile karşılaşmamış olsak da; Utah ve Montana gibi eyaletler çocukları korumak için sosyal medya kullanımını kısıtlayan yasalar çıkarmaya başladı. Utah, çocukların sosyal medya kullanım saatlerini belirlerken, Montana TikTok gibi yurt dışı merkezli uygulamaların kullanımına kısıtlama getirdi. Bu alandaki öne çıkan örneklerinden biri de Kaliforniya'nın gelecek yıl yürülüğe girecek olan California Age Appropriate Design Code yasası. 

Son yıllarda pek çok kez platformundaki istismarcılar nedeniyle eleştirilen Discord, aile kontrolü özelliklerine önümüzdeki dönemde ağırlık verebilir. Bu adıma rağmen yasa koyucuların ve STK'ların Discord'dan beklentisi, yaş doğrulama teknolojisi, daha sıkı moderasyon ve güvenlik önlemleri. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.