YouTube, reklam engelleyici eklentilere izin vermeyecek

YouTube, ad-blocker kullanımını engellemek için çalışmalara başladı.
YouTube, reklam engelleyici eklentilere izin vermeyecek

YouTube'un ücretli abonelik sistemi YouTube Premium yayına alındığından beri, eğer ücretli bir kullanıcı değilseniz platformda karşınıza ne kadar çok reklam çıktığını fark etmişsinizdir. Hatta öyle ki bu reklam artık kısa sürelerde de geçilemiyor ve kullanıcının herhangi bir içeriği izlemesi için önce bu reklamlarla cebelleşmesi gerekiyor.

İzleyici tarafında bu durum can sıkıcı olsa da hem içerik üreticiler hem de YouTube için reklamlar önemli bir gelir kaynağı. Kısacası hemen hemen her platformda olduğu gibi YouTube'da da "parayı veren düdüğü çalar" durumu mevcut diyebiliriz. Ancak bu kapsamda hayata geçirilen "ad-blocker" yani reklam engelleyici uygulamalar ve eklentiler, biraz zalimce olsa da platformu ücretsiz kullananlar için büyük bir kolaylık sağlıyordu, ta ki şimdiye kadar. Zira YouTube, ad-blocker kullanımını engellemek için çalışmalara başladı.

Bir Reddit kullanıcısı, YouTube'da reklam engelleyicilere izin verilmediğini bildiren bir açılır pencereyle karşılaştı. Kişinin reklam engelleme yazılımında "YouTube reklamlarına izin ver" butonu sunan mesajda, reklamların hizmeti milyarlarca kullanıcı için ücretsiz hale getirdiği ve YouTube Premium'un reklamsız bir deneyim sunduğu anlatıldı. Hatta YouTube Premium üyeliğine kolayca kaydolmak için bir buton bile paylaşıldı.

Şu anda bu özellik test aşamasında ve belli ki oldukça sınırlı bir grupla test ediliyor, ancak zaten böyle bir engellemenin gelmesi kaçınılmazdı. O yüzden kısa bir süre sonra resmi olarak ad-blocker'ların engelleneceğini tahmin etmek pek de zor değil. Yani YouTube diyor ki: "Bir gün herkes YouTube Premium kullanıcısı olacak." Göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.