Portföyünde yer alan girişimlerin değeri düşen SoftBank Vision Fund'ın yıllık kaybı 32 milyar dolara ulaştı

Girişimlerin değerlemelerindeki düzeltmeler nedeniyle SoftBank Vision Fund'ın yıllık kaybı 32 milyar dolara ulaştı.
Portföyünde yer alan girişimlerin değeri düşen SoftBank Vision Fund'ın yıllık kaybı 32 milyar dolara ulaştı

Girişimlerin değerlemelerindeki düzeltmeler nedeniyle SoftBank Vision Fund'ın yıllık kaybı 32 milyar dolara ulaştı. Mart ayında sona eren mali yıldaki kaybı, kurumun zararının 19 milyar dolar olduğu bir önceki yıl ile kıyasladığımızda, zararın yüzde 70 artış gösterdiği söyleyebiliriz. 

Aslında bir süredir kurum yeni girişimlere yeni sermaye dağıtma konusunda çok temkinli davranıyordu. Ancak, bu durum söz konusu kayıpların önüne geçilmesini sağlayamadı. Kayıplara yakından baktığımızda Vision Fund 1 kapsamında SenseTime Group ve GoTo'da her bir kurum için 1.6 milyar dolar zarar bulunduğunu görüyoruz. DoorDash'de ise bu meblağ yaklaşık 800 milyon dolar olarak öne çıkıyor. 

Değeri düşürülen girişimler 

SoftBank'ın portföyünün gerçeğe uygun değeri çeyrek boyunca 2,3 milyar dolar düşüş gösterdi ve 138 milyar dolara geriledi. SoftBank Group kazanç raporu açıklamasında, özel portföy şirketleri için, gerçeğe uygun değerin geniş bir yatırım yelpazesinde azaldığını belirtti. 

SoftBank Vision Fund'ın Hindistan'daki yıldız portföy firmaları yemek dağıtım girişimi Swiggy ve araç çağırma devi Ola bu durumun öne çıkan örnekleri arasında yer alıyor. Invesco, Swiggy'nin 10,7 milyar dolar değerlemeye ulaştığı bir yatırım turuna liderlik etmiş olmasına rağmen yalnızca bir yıl sonra, Swiggy'nin değerini 5,5 milyar dolara düşürdü. Ola'nın değeri ise Vanguard tarafından girişimin 2019'daki değerinin altına düşürüldü. 

Aslına bakarsanız bir süredir şirket, 3 farklı senaryoya hazırlanıyordu. Bu senaryolar kapsamında bu yıl içinde doğrusal olarak pazarın toparlanması ya da bu yılın ikinci yarısından itibaren pazarın toparlanma göstermesi bekleniyordu. En kötü senaryo ise pazarın 2024'ün ilk aylarında toparlanması idi. 

İlerleyen dönemde SoftBank'in yatırım konusunda daha seçici davranması muhtemel. Son 12 ayda 25 anlaşma tamamlayan Softbank, toplamda 400 milyon dolar yatırım yaptı. 2018'de kapattığı anlaşma sayısı ise 40'tan fazla idi. O dönemde şirket WeWork ve Grab'e verdiği tekliflerle milyarlarca dolara ulaşan yatırım turları kapatıyordu. SoftBank'in WeWork ve Uber yatırımlarından 6,5 milyar dolar zarar ettiğini de hatırlatalım 2021'den bu yana SoftBank Vision Fund ve Tiger Global gibi devler anlaşma süreçlerinde yavaşlama yoluna gitti.  

Softbank şu anda tüm fonlardaki şirketlerin yüzde 94'ünün 12 aydan uzun bir nakit vadesine sahip olduğunu tahmin etmekte. Böyle bakıldığında şirketin portföyünün bir süre daha istikrarlı bir tabloya sahip olacağını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.