Bir metnin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını tespit eden araç: GPTZero

GPTZero ile amaçlanan sadece akademik olarak intihal tespitleri yapmak değil, aynı zamanda haberlerde kullanılan içerikleri de kontrol edip dezenformasyonu önlemek. 
Bir metnin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını tespit eden araç: GPTZero

Yapay zeka çağına hızlı bir giriş yaptığımız bugünlerde artık hayatın her alanında kullanmaya başladığımız bu teknoloji, ne yazık ki bazı sıkıntılara da yol açmaya başladı. Özellikle akademik alanda ChatGPT benzeri araçların tezlerde, ödevlerde ve sınavlarda kullanıldığı, bu şekilde intihal problemlerinin ortaya çıktığı iddia ediliyor. Birçok akademisyen, söz konusu içerikleri ChatGPT ile kontrol etttiğini, ancak bunun ciddi anlamda zaman kaybettirdiğini söylüyor. Durum böyle olunca, yazılardaki yapay zekayı tespit eden girişimlerin hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. GPTZero, bu kapsamda hayata geçirilen araçlardan biri. 

22 yaşındaki Princeton öğrencisi Edward Tian tarafından geliştirilen ve ​​yapay zeka tarafından oluşturulan metni algılamak için tasarlanmış bir araç olan GPTZero, herhangi bir yazının yapay zeka ile yazılıp yazılmadığını tespit ederken birden fazla dil modelini kullanıyor. Bu ürünle amaçlanan sadece akademik olarak tespit yapmak değil, aynı zamanda haberlerde kullanılan içerikleri de kontrol edip dezenformasyonu önlemek. 

GPTZero, bir yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini belirlemek için metni, yazının ne kadar karmaşık ve çeşitli olduğunun iki ölçüsü olan "şaşkınlık" ve "patlama" açısından analiz ediyor. Ancak tabii ki bu yaklaşımın bazı kusurları da var.

Stanford Üniversitesi akademisyenlerinin gerçekleştirdiği Nisan 2023 tarihli bir araştırma, GPTZero gibi yapay zeka tespit araçlarının, yazılarında varyans olmaması nedeniyle anadili İngilizce olmayanlar tarafından yazılan metinleri genellikle haksız bir şekilde yapay zeka tarafından üretilmiş olarak kategorize ettiğini buldu. Yani diyelim ki Türkçe bir metni sisteme yüklediniz ve bu metni siz yazdınız, araç bunu yapay zekanın yazdığını söyleyebilir. Aslında ChatGPT'ye kendi yazdığınız bir metin için "bunu sen mi yazdın" sorusunu yönelttiğinizde kimi zaman "evet, ben yazdım" cevabını alabiliyorsunuz. GPTZero'da yaşanan da bu. Ancak İngilizce metinlerde böyle sorunlar pek yaşanmıyor.

Bu tür ön yargı kanıtlarına rağmen, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği tespit etmeye yönelik ilgi yüksek olmaya devam ediyor. Hatta bu kapsamda GPTZero da bir yatırım aldı. OpenAI CEO'su Sam Altman'ın kardeşi Jack Altman ve eski New York Times CEO'su Mark Thompson ile Uncork Capital ve Neo, GPTZero'ya 3.5 milyon dolar yatırım yaptı.

Şirket tarafından geliştirilen Origin adlı yeni bir araç, geçtiğimiz hafta Google Chrome mağazasında kullanıma sunuldu. Kullanıcıların internetteki metni vurgulamasına olanak tanıyan uzantı, içeriğin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını da otomatik olarak kontrol ediyor. GPTZero'nun, yüzde 98 oranında tespit yapabildiği belirtiliyor. 

Gelecekte bu tür ürünlerin daha fazla geliştirilmesi, herkes için çok daha sağlıklı bir yapay zeka kullanımının yolunu açmak için oldukça önemli. Bu yüzden GPTZero gibi araçları takip etmekte fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.