Üretimsel yapay zeka girişimi Cohere, 2 milyar dolar değerleme ile 250 milyon dolar yatırım alıyor

Toronto merkezli üretimsel yapay zeka girişimi Cohere, 250 milyon dolar yatırım alıyor. Şirketin yatırımcıları arasında Salesforce, Nvidia, Inovia Capital ve Index Ventures yer alıyor.
Üretimsel yapay zeka girişimi Cohere, 2 milyar dolar değerleme ile 250 milyon dolar yatırım alıyor

Toronto merkezli üretimsel yapay zeka girişimi Cohere, 250 milyon dolar yatırım alıyor. Şirketin yatırımcıları arasında Salesforce, Nvidia, Inovia Capital ve Index Ventures yer alıyor. The New York Times'a demeç veren ve şirkete yakın kaynaklara göre Cohere'in değerlemesi yeni yatırımla 2 milyar dolara ulaşabilir. Söz konusu anlaşmanın henüz kapanmadığı belirtiliyor. 

2019'da, Google'ın eski araştırmacıları Aidan Gomez ve Nick Frosst ile Ivan Zhang tarafından kurulan Cohere, sohbet botları ve arama motorları gibi yapay zeka destekli ürünleri dağıtmak için başkaları tarafından kullanılabilecek teknoloji altyapısı geliştiriyor. Şirketin, OpenAI'da geliştirilmekte olan sistemlerle potansiyel olarak rekabet edebilecek bir teknoloji geliştirdiği iddia ediliyor. 

Cohere, tıpkı OpenAI gibi, metin oluşturmak, özetlemek ve yorumlamak için kullanılabilecek büyük dil modelleri veya LLM'ler üretiyor. Müşteriler, Cohere'in LLM'lerine erişmek, aynı zamanda özel bir arama motoru veya sohbet robotu gibi uygulamalar oluşturmak için ödeme yapıyorlar. Cohere'in temel modeli, Stanford HELM sıralamalarına, yani dil modellerinin bütünsel değerlendirmesine dayalı olarak 52 milyar parametreye sahip. Stanford'un HELM web sitesi, bunun Cohere modelinin en büyük versiyonu olan "xlarge" versiyonu için olduğunu belirtiyor. 

Son dönemde yapay zeka teknolojilerine olan ilginin artmasıyla Cohere'in de geleceğinin açık olduğunu söylemek mümkün. Zira OpenAI, Microsoft gibi şirketlerle büyük anlaşmalar yapsa da Cohere'in geçmişi de hiç fena değil. Şirket, Kasım 2021'de Google Cloud ile Google'ın güçlü TPU işlemcilerine erişmesine izin veren bir ortaklık duyurmuştu. Aynı zamanda dil yapay zeka modellerini Amazon Web Services'in SageMaker makine öğrenimi hizmetinde kullanıma sunmuştu. OpenAI ile birebir rekabet edecek şirketlerin ilerlemesi oldukça önemli, bu nedenle Cohere'in adını ilerleyen dönemde daha sık duyabiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.