Webrazzi XYZ 2023 konferansımızın 3 Mayıs tarihinde gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Webrazzi XYZ 2023 etkinliğimizin ilk konuşmacısı olan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, "Geleceğin Bankacılığı" isimli sunumu ile birlikte hem finans teknolojileri hem de Türkiye İş Bankası ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Üretimsel yapay zeka konusunda önemli bir rüzgar olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, İş Bankası'nın sanal asistanı olan Maxi'nin 9 milyon kişiye ulaştığını ve son bir yılda 70 milyon diyalog gerçekleştirdiğini belirtti.
Eskiden dönüşüm odaklı işlerin sakin olduğunu günümüzde ise sürekli bir değişim olduğunun altını çizen Lüle, sahip oldukları platformlarla birlikte müşteri deneyimini en iyi şekilde sağlamaları gerektiğini paylaştı. Sadece sahip oldukları platformlarla sınırlı kalmadıklarını da paylaşan Lüle, ekosistem kurmanın ve birlikte değer üretmenin oldukça önemli olduğunu da aktardı.
Ödeme sistemlerinin farklı noktalara evrildiğini de paylaşan Lüle, Web3'te bankacılığının nasıl olacağının şu an için belirsiz olduğunu da belirtti. İş Bankası'nın en önemli servislerinden olan İşCep'ten de bahseden Lüle, İşCep'in geçtiğimiz yıl müşteri anlamında yüzde 27,5 oranında büyüdüğünü ve 13 milyona ulaştığını da sözlerine ekledi.
13 milyon müşteriye ulaşan İşCep, günde 4,5 milyon kişi tarafından aktif olarak da kullanılıyor. Dijital kanallardan müşteri olmanın popülerleştiğini de belirten Lüle, deneyimi iyi tutmak için kullanıcılarının işlemlerini takip ettiklerini de belirtti. Burada yapay zeka kurgularından yararlandıklarını da söyleyen Lüle, yapay zekanın yetmediği noktada ise hala insana ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
Lüle tarafından aktarılan bilgilere göre arka tarafta 50 kişilik bir dijital destek takımı bulunuyor. Dijital destek takımı, işlem anında bir sorun olduğunda müdahale ederek kullanıcılara yardımcı oluyor. Hem kendi platformlarını kurduklarını hem de diğer paydaşlarla çalıştıklarını belirten Lüle, Pazarama içinde bankacılığı görünmez hale getirdiklerini de aktardı.
Pazarama kullanıcıları hem bireysel hem de ticari finansal ihtiyaçlarını platform içinden karşılayabiliyor. Geçtiğimiz Aralık ayında tanıtılan Nays uygulamasından da bahseden Lüle, Nays'ın 2 milyon kullanıcıya ulaştığını da aktardı. Workup'tan bahseden ve girişimler ile birlikte çalıştıklarını belirten Lüle, bazı girişimlere onlara rakip olduklarını bile bile yatırım yaptıklarını da paylaştı. Lüle, genç girişimlerin bankaların ufuklarını açtıklarını da dile getirdi.
Web3 konusunda çeşitli denemeler yaptıklarını ve denemelerinin regülasyonla sınırlı olduğunun altını çizen Lüle, akıllı kontratlar oluşturup test ettiklerini de aktardı. Geleceğin bankacılığının Web3 içinde nasıl olacağı ile ilgili önemli bilgiler de paylaşan Lüle, kripto varlıkların saklanması konusunda hazırlıkların yapıldığını da aktardı
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap