Avrupa'nın önde gelen BT şirketlerinden adesso Grubu'nun iştiraki adesso Turkey, Türkiye çapında gerçekleştirdiği Yazılım Profesyonellerini “Yeniden” Anlamak araştırmasının özet raporunu yayımladı. Araştırma, COVID-19 pandemisi sonrası yazılımcı ekosisteminin değişen beklentilerini ve iş süreçleri üzerindeki etkisini inceliyor.
Yazılımcıların şirketlerden beklentilerinde yüzde 37 ile adalet olgusunun, yüzde 28 olan ücret beklentisinin önüne geçtiğini ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre; “çalışana değer verilmesi, iyi iletişim, liyakat ve sosyallik” yazılımcılar için şirket kültüründeki diğer önemli olgular arasında yer alıyor.
Yazılımcılar yüzde 30 ile eforlarını toplantı ve iş takibine ayırıyor. Bunu yüzde 29 ile kodlama, yüzde 22 ile analiz ve proje takibi, yüzde 19 ile kod kontrolü ve test takip ediyor
Yazılımcılar yeni teknolojilerde güncel kalmak için iş dışında da kod yazmaya devam ediyor. Yazılımcıların ortalama mesai süresi haftada 42,6 saat seviyesindeyken, iş dışında yazılım geliştirmeye ayrılan süre haftada 8,3 saati buluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 48'i iş dışında yazılım geliştirirken, bunu profesyonel amaç veya gelir beklentisi olmadan yapıyor.
COVID-19 sonrası dönemde yazılımcılar şirketlerin sunduğu motivasyon için en çok yüzde 82 ile iş-yaşam dengesine önem verirken; bu metriği yüzde 73 ile iş tecrübesi ve yüzde 75 ile teknik uzmanlık takip ediyor.
Yazılım sektöründe çalışmanın avantajlarını sıralamaları istendiğinde yüzde 20 ile “yurt dışında çalışma fırsatı” cevabı öne çıkıyor. Katılımcılar, yüzde 12 ile “kendimi geliştirme fırsatı sunan bir alan olması” ve yüzde 10 ile “daha iyi pozisyonda çalışma fırsatı” seçeneklerini ikinci ve üçüncü sıraya koyuyor.
Araştırmaya katılan yazılımcıların yüzde 78'i mutsuz çalışma deneyiminin; düşük ücret (yüzde 66) ve adaletsizlikten (yüzde 76) daha kötü bir olgu olduğunu düşünüyor.
Java, mobil, frontend, .NET, iş analistliği gibi farklı alanlarda uzman 400 yazılım profesyonelinin görüşünün alındığı ve bağımsız araştırma kuruluşu FA Research ile ortak yürütülen araştırmada araştırma, yüz yüze görüşme ve çevrim içi veri toplama yöntemleri ile her katılımcıya 190’dan fazla soru sorularak gerçekleştirildi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap