Türkiye İş Bankası, endüstriyel ürünlerin ticaretine aracılık etmek amacıyla, alıcı ve satıcılara kesintisiz bir deneyim sunan dijital pazar yeri platformu Proemtia’yı hayata geçirdiğini duyurdu. İş Bankası Grubu tarafından geliştirilen platform, demir çelik sektörüyle başlayarak emtia sektörünün dijitalleşmesine katkıda bulunacak. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı N.Burak Seyrek ve Proemtia Genel Müdürü Umut Feyzioğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen Proemtia tanıtım toplantısında platformun detayları paylaşıldı.
Paylaşılan bilgilere göre; Proemtia platformuna dair çalışmalar kurum içinde yaklaşık 3 yıl önce başladı. Pandemi döneminde bankacılığın tüm ödeme zincirlerinin içine girip yeni bir dünya oluşturması üzerine düşünülmesi üzerine Proemtia'ya yönelik ilk adımlar atıldı. Şirket, Proemtia'yı hayata geçirmeden önce yaklaşık 8 ana sektör ve 40'dan fazla alt sektörü inceledi.
Toplantıda demir çelik sektörünün Türkiye için kritik olduğu vurgulandı. Türkiye, dünyada 8. büyük demir çelik üreticisi olarak konumlanırken, Avrupa'nın önde gelen üreticileri arasında yer almakta. Bu noktada Türkiye'nin 4-5 milyon tonluk bir ihtiyacı bir kaç ayda tedarik edebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Bu bağlamda Proemtia'nın uzun vadeli emtia platformu olması planlanıyor. İlerleyen dönemde bakır gibi yan metal ürünleri, kimyasal yapı ve çimento gibi alanların eklenmesi söz konusu olacak. Proemtia ile iş birliği yapan kurumlar arasında Softtech, Moka, Anadolu Sigorta ve Borusan yer alıyor. Proemtia'da finansal olarak görünmez (invisible) ve gömülü (embedded) teknolojiler kullanılacak.
Proemtia Genel Müdürü Umut Feyzioğlu da üretim odaklı emtianın ticaretinin çok boyutlu ticari ilişkiler, yüksek sermaye gereksinimi ve ürün yapılarına özel tasarım ihtiyaçları gibi unsurlar nedeniyle dijitalleştirilmesi en zor alanlardan olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Biz de bu noktada endüstriyel emtia ticaretine ilişkin ihtiyaçların ne olduğunu tespit ettik ve ardından endüstriyel ürün alışverişlerinde alıcı ve satıcı ihtiyaçlarını aynı anda karşılayacak, şeffaf, güvenilir ve iş birliğini destekleyen bir pazaryeri platformu olan Proemtia’yı hayata geçirdik. Platformu, yazılım ve teknoloji şirketimiz Softtech ile finansal teknoloji alanındaki iştirakimiz Moka’nın katkılarıyla hayata geçirdiğimiz bir start-up olarak değerlendirebiliriz. Dijitalleşmenin sağladığı tüm avantajları pazaryerimizde yer alan tüm paydaşlarımıza hissettirerek, demir çelikten başlamak üzere endüstriyel emtia sektörünün dijital dönüşümünde önemli bir rol oynamayı hedefliyoruz.”
Platformun detayları
Şu anda platformda Türkiye'nin 7 bölgesinden 30 satıcının ürünü yer alıyor. Proemtia platformunda sunulan ürünler yassı ürünler, uzun ürünler, borular, kutu profiller ve paslanmaz ürünler olmak üzere 5 kategoriye sahip. Bununla beraber platformda 35 alt kategoride 80 ürünün bulunduğunu da ekleyelim.
Bugünden itibaren alıcılar platforma kabul edilmeye başlayacak. Platformda kullanıcılara uçtan uca deneyim sunulması planlanıyor. Alıcılar fiyat, kalite ve lokasyon karşılaştırması yaparken, finansal hizmetlere erişim elde ediyor. Ayrıca alıcıların lojistik ve sigorta teklifleri alması mümkün.
Platform, onaylı satıcı konseptine sahip, platformda 1. kalite sertifikalı ürünler yer almakta. Platforma belirlenen kriterler dışında ürün yüklenmesi mümkün değil. Kullanıcılar, platformda rekabetçi ve şeffaf fiyatlarla karşılaşıyor. Ayrıca kullanıcılara vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Bu kapsamda kullanıcılar İş Bankası Proemtia Bayi Kart'ta faydalanarak 30, 60 ve 90 gün vadeli alımlar gerçekleştirebiliyor. Proemtia'da lokasyona göre arama gerçekleştirilirken, Borusan'ın Eta kurumunun iş birliğiyle anında lojistik teklifi alma söz konusu olabilecek.
Satıcılar ise yeni ve hızlı satış kanalı, yeni bölge ve müşterilere erişim, ürün yelpazesini genişletme ve risksiz vadeli satış imkanlarından faydalanmış olacak. Proemtia'da alıcılar tüm İş Bankası Kredi Kartlarına 4 taksit imkanından yararlanabiliyor.
Proemtia'nın etki yaratacağı sektörler arasında inşaat, imalat sanayii, enerji ve altyapı, makine ve teçhizat, mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve yan sanayi yer alıyor.
2023 yılının Haziran ayında Proemtia ihale modülünün de yayına alınması planlanıyor. Proemtia ihale modülü ile alıcı ve satıcı firmalar, açık artırma modeliyle ihale açabilecek ve ihalelere teklif verebilecek. Şu anda test aşamasında olan Proemtia mobil uygulamasının da 2023'ün haziran ayında yayına alınması planlanıyor.
Burak Seyrek, Proemtia ile ilk etapta demir çelik sektöründe teknolojiye dayalı katma değeri yüksek kaliteli üretim yapılmasına, ihracatın artmasına ve pazarın çeşitlenmesine, sektörün sürdürülebilirliği konusunda gerekli adımların atılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını, ayrıca sektörün dijitalleşmenin ve Endüstri 4.0’ın gereklerine uymasını sağlayacak yatırımlarında bir katalizör rolü üstlenmesini arzu ettiklerini vurguladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap