Üretim tesislerindeki montaj hatalarını tespit eden girişim: Oxodes

Oxodes, gelecek dönemde ürünleri opsiyonel özellikler ile zenginleştirerek, ürünü üretimin olduğu bütün sektörlere entegre olabilecek hale getirmeyi planlıyor.
Üretim tesislerindeki montaj hatalarını tespit eden girişim: Oxodes

Üretim tesislerinde hataların sonradan tespiti değil, hataların anlık olarak ilgili istasyonda tespiti ve buna göre operatörün anlık olarak hatayı düzeltmesi önemli. Çünkü insanlı montaj istasyonlarında montaj hatalarının yüzde 90’ı insan kaynaklı.

Oxodes'in geliştirdiği OXO, üretim tesislerdeki kalite kontrol ve montaj hatalarını yüksek hassasiyet ile tespit edip gerektiğinde anında müdahale ederek firmaların maliyet, zaman ve prestij gibi önemli kayıpların önüne geçiyor. Montaj hatalarını kameralar ve (operatörün elinde yer alan veya montaj ekipmanlarına yerleştirilen) özel kit ile milimetre-altı hassasiyet ile tespit ederek anında operatörü uyarıyor. Hatta akıllı montaj ekipmanları kullanılıyor ise bu ekipmanların çalışmasına engel oluyor.

Böylece hatayı kaynağında düzelterek firmaları birçok maliyetten kurtarıyor. OXO sistemi, gerekli şartlar sağlandığında hata oluşmadan önce bunu tespit edip hata oluşmasını engelliyor. Akıllı montaj ekipmanlarının kullanıldığı bir montaj istasyonunda kameralar ile montaj ekipmanın takibini yapıyor. 

Mert Ali Özel, Çağatay Karademir, İsmail Yiğittürk, Emre Demir ve Işılayhan Topçuoğlu tarafından hayata geçirilen Oxodes, 2021 yılının Ağustos ayında kuruldu. Şirketin kurucularından İsmail Yiğittürk, "Şirketleşmeden önce kavramsal tasarımı ile yaklaşık 2,5 yılda geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemde kullanabileceğimiz herhangi bir hazır altyapı bulunmadığı için ve her üretim tesisinin farklı olduğu hatta aynı üretim tesisindeki istasyonların da birbirinden farklı olduğu için sıfırdan her şeyi düşünüp yazdık, tasarladık ve sonunda birçok istasyon için konfigüre edilebilen bir sistemi ortaya çıkardık diyebiliriz" dedi.

Şirket, tesislerin üretim periyotlarına göre 1 hafta, 2 hafta veya aylık olmak üzere demo ürünleri kurulumunu yaparak potansiyel müşterilerin ürün denemesi ve yakından tanıması için hizmet veriyor.

Girişimin, varlık satışı, periyodik bakım ve güncelleme gibi klasik gelir kalemlerinin dışında bir de abonelik modeli ile analiz yazılımı satış kalemi bulunuyor. Oxodes sadece bir süreçte oluşan hataların engellenmesine yönelik değil; o süreçteki hataların temel kaynağını ortaya çıkaracak analize yönelik çalışmalar yapıyor. 

Şirketin Almanya merkezli iki rakibi olduğunu söyleyen Yiğittürk, "Bu şirketlerden biri ultrasonik sensörler kullanarak, diğeri ise kamera kullanarak hata tespiti ve operatör yönlendirmesi yapıyor. Ultrasonik sensör kullanan rakibimizden fabrika ortam koşullarından etkilenme hususunda büyük ölçüde avantaj sağlıyoruz. Hassasiyeti kamera kullanan rakibimizden ise hassasiyet, maliyet, hız ve donanım büyüklüğü bakımından avantajlı durumda. Ürünlerimizin mevcutta Türkiye de bir muadilinin olmaması sonucu doğal olarak yerli sermaye doğrudan yurt dışında bulunan rakiplerimize yönelmekte. Biz öncelikle bu ithalatı keserek Türkiye'de bizim ürünlerimizin kullanılmasını ve sonrasında rakiplerimizden farklılaştığımız alanları sektörde kanıtlayarak globalde de pazar payımızı büyütmek istiyoruz." dedi.

Oxodes, gelecek dönemde ürünleri opsiyonel özellikler ile zenginleştirerek, ürünü üretimin olduğu bütün sektörlere entegre olabilecek hale getirmeyi planlıyor. Şirket, endüstriyel hataları engelleyerek firma kayıplarını engellemekle kalmayıp enerji tasarrufu, firmanın karbon ayak izini küçültme gibi yaptığı katkılar ile çevreye olumlu etkiler bırakacak projeler ile büyümeyi hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.