Sürdürülebilir nano kaplama üreten girişim: Materix

Materix, geliştirdiği nano kaplamalar sayesinde modifiye edilen yüzeyi koruyarak, temizlik sıklığını, su kullanımını ve temizleyici kimyasal kullanımını azaltıp kullanım ömrünü uzatarak kaynak tasarrufu sağlıyor.
Sürdürülebilir nano kaplama üreten girişim: Materix

Sürdürülebilirlik dostu nano teknoloji girişimi olarak tanımlanan Materix, Kworks’23 Hızlandırma Programı’na katılmaya hak kazanan girişimlerden biri. Materix’in temelleri ilk olarak 2020 yılında Türkiye’de 5'inci kez gerçekleşen İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı'nda, iş fikrinin dereceye girip ödül alması ile atıldı. Girişim, Şubat 2022 yılında Tuğçe Karataş ve Tevfik Altın tarafından kuruldu. İzmir merkezli Materix, her iki kurucu ortağın da ilk girişimi.

Materix, geliştirdiği nano kaplamalar sayesinde modifiye edilen yüzeyi koruyarak, temizlik sıklığını, su kullanımını ve temizleyici kimyasal kullanımını azaltıp kullanım ömrünü uzatarak kaynak tasarrufu sağlıyor. Şirket, nano kaplama ile modifiye edilen güneş paneli yüzeyinde toz, kar ve buz itici özellikler sağlamanın yanında kendi kendini temizleme teknolojisiyle enerji verimliliğini artırıyor.

Hedeflerinin nano kaplama çözümleri alanında etki yaratan bir firma olmak olduğunu söyleyen Materix'in kurucu ortaklarından Tevfik Altın, "Şirket kurulalı henüz 14 ay olmasına rağmen iki patent başvurusu bulunan, sadece yurt içinde değil yurt dışına da satış yapmaya başlamış bir teknoloji girişimi. İlk ihracatımız Nisan 2023’te Amerika’ya gerçekleşmiştir." diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

"İlk projemiz, KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında hibe kazanmış “Güneş Panellerindeki Kirliliği Azaltarak Enerji Verimliliğini Arttıran Anti-reflektif ve Fotokatalitik Kaplama” idi. Kendi atölyemizde yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları sonucu yaklaşık bir yıl süren projemiz Şubat 2023'te tamamlandı. Formülümüz küçük saha testlerinden başarıyla geçti. Şu an büyük saha testleri devam ediyor."

Mayıs ayında yatırım turuna çıkıyor

Tohum yatırımı alan şirket, Mayıs ayında yatırım turuna çıkmayı planlıyor. 2022 yılının Aralık ayında gerçekleşen Techxtile Start-up Challenge yarışmasının Level-up kategorisinde üçüncü oldu. Kworks, İzmir NIC, TİM TEB Girişim evi, Ünlü&Co ve Arya Kadın Girişimcilik Akademisi gibi programlara kabul edildi.

B2B modelini benimseyen şirketin müşteri grubunu en önce panel üreticileri ve GES (güneş enerjisi santrali) sahipleri oluşturuyor. Aynı zamanda savunma, otomotiv, beyaz eşya, tekstil sanayi için de inovatif ince film kaplama çözümleri bulunuyor. Ürün satışı odaklı gelir modelinde, ürünler genellikle sıvı formda olup yüzeye emdirme veya spreyleme şeklinde uygulanıyor.

Şirketin yurt dışında faaliyet gösteren az sayıda rakibi olduğunu söyleyen Altın sözlerini şöyle bitiriyor: "Rakiplerimizden özellikle enerji verimliliği konusunda sağladığımız fayda ve fiyat avantajı ile ayrışmaktayız. Ayrıca yeni geliştireceğimiz güneş panellerindeki buzlanmayı engelleyen ürünümüz ile sektördeki ana sorunlardan birisine kesin çözüm sağlamayı hedefliyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.