Yapay zeka tabanlı yenilenebilir enerji girişimi Dexter Energy, 10.5 milyon euro yatırım aldı

Dexter Energy, rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinde yani yenilenebilir enerji kaynaklarında kısa dönem üretim tahminleri yapıyor. Bunu yaparken meteorolojik verileri kullanarak yapay zeka tabanlı veriler üretiyor.
Yapay zeka tabanlı yenilenebilir enerji girişimi Dexter Energy, 10.5 milyon euro yatırım aldı

Yapay zeka tabanlı yenilenebilir enerji girişimi Dexter Energy, 10.5 milyon euro yatırım aldı. Hollanda merkezli şirketin B Serisi yatırım turu ETF Partners ve Astelia tarafından yönetildi. Yatırım turuna mevcut yatırımcılar Rockstart, Newion ve PDENH katıldı. Yeni yatırımın, ekibi ikiye katlamak ve şirketin Avrupa pazarına açılması için kullanılacağı açıklandı.

Dexter Energy, rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinde yani yenilenebilir enerji kaynaklarında kısa dönem üretim tahminleri yapıyor. Bunu yaparken meteorolojik verileri kullanarak yapay zeka tabanlı veriler üretiyor. Dexter, Hubert Penn, Luuk Veeken ve Pieter Broekema tarafından 2016 yılında kuruldu. Genel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarında, üretim tahminlerini doğru olarak yapabilen modeller bulunmuyor; bu yüzden şirket, önemli bir yere konumlanıyor. 

Şirketin amacı, yenilenebilir enerji şirketlerin enerji üretimlerini tahmin etmek yönetmek ve ticaret yapma biçimlerini değiştirmek. Bir taraftan özellikle Rusya'nın 2022'nin başlarında Ukrayna'da başlattığı savaş, Avrupa'da enerji krizinin yaşanacağı endişelerini artırdı. Dolayısıyla Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bu alana yapılan yatırımlar hızlandı.

Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş 2050'ye kadar dünyaya yaklaşık 12 trilyon dolar kazandırabilir. İngiltere'de Oxford Üniversitesi ile ve Avustralya'daki Monash Üniversitesi iş birliğinde yapılan bir araştırma yenilenebilir kaynaklar ve fosil yakıtlar için geçmiş fiyat verilerinin değerlendirildi.

Temiz enerjiye hızlı geçişin fosil yakıt sistemine kıyasla enerji sisteminde maliyetleri düşürürken küresel ekonomiye daha fazla enerji sağladığı belirtiliyor. Araştırma kapsamında 2020'den 100 yıldan fazla geriye gidilerek derlenen fosil yakıtlara ilişkin verilerde fiyatın fazla değişmediği görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda bu alanda çalışan girişimler daha da değerlenecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.