Blockchain Talks'un beşinci bölümünde "Web3'te Venture Builder modeli ve Web3 Native olmak" konularına odaklandık. Konuşmacıları arasında Paribu Ventures direktörü Utku Dördüncü ve Initiator'ı Alp Ergin'in yer aldığı serimizin beşinci canlı yayını, Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Oturumda Alp Ergin kendi tecrübelerini aktarırken, Utku Dördüncü Paribu Ventures'ın gündemlerini paylaştı. Üniversitede Web3'e giriş yaptığını dile getiren Alp Ergin, "Web2.5 diyebileceğimiz Web2 girişiminde bulundum." dedi. İlk olarak Blok zincir teknolojisinden faydalanan gıda girişiminde yer aldığını ifade etti. Bunun ardından 6-7 projeye katkıda bulunuyor.
Utku Dördüncü bu yılın Paribu'nun stratejik yatırımları ve coğrafi genişlemeleri ile geçtiğini ifade etti. Dördüncü, FTX ve SVB iflasına değinerek, portfolyo yönetiminin sıkılaştığı ve içe dönüldüğü bir dönemde olduklarını vurguladı.
Utku Dördüncü'nün aktardıklarına göre, Paribu Ventures'ın önünde 2 anlaşma yer alıyor. Bununla beraber Dördüncü yakın zamanda telekom dünyasıyla ilgili bir oyuna yatırım yaptıklarını açıklayacaklarını da ifade etti. Web2.5 teması ile ilerleyen oyun, "Blok zincir kullanarak topluluk ve sadakat nasıl yaratılır?" sorusuna cevap verir nitelikte.
Alp Ergin, ‘venture builder’ modeli ve buradaki dinamiklerden bahsetti. Utku Dördüncü ise web3 dünyasında “venture incubating venture” kavramını detaylandırdı. Alp Ergin, Web3'te ‘venture builder’ modeli söz konusu olduğunda, Web2'ye kıyasla, daha fazla topluluk geliştirmeye odaklanıldığını belirtti. Bu noktada insanların organizasyonunu teşvik edebilme ve tokenların topluluğa entegrasyonu gibi konuların gündeme geldiğini açıkladı.
Canlı yayında Web3'e giriş bariyerinin düşürülmesi de konuşuldu. Bu anlamda maliyetleri aşağı çekmenin, insanları kolayca ekosisteme dahil etmenin ve projelerin Web3 ekosistemine gelmesinin önemine dikkat çekildi. Hem finansal yapılarda hem de proje üretim süreçlerinde Web3 ve Web2'nin bir araya gelmesinin mühim olduğu vurgulandı. Bu bağlamda geleneksel finansın yeniden tasarlanmaya çalışılan ekonomik düzenlerle bir araya gelmesinin değeri öne çıktı. Bu arada Inverter Network'ün Web3 mimarileri konusunda Web3 alanında faaliyet göstermeyi düşünen projelere çeşitli imkan ve entegrasyonlar sunduğunu belirtmekte fayda var.
Alp Ergin, şimdiye kadar proje bazında "Meta" yaklaşımıyla hareket eden blok zincir ekosisteminin globalden ziyade yerele odaklanması gerektiğinin altını çizdi. Daha lokal sorunlara daha lokal çözümler bulunmasının akabinde yerel kullanıcıların da üretilen çözüme daha sadık olduğunu belirtti.
Canlı yayında paylaşılanlara göre; Web3'te Venture Builder modeline baktığımızda projeye sadece para koyanların değil, zaman harcayanların da söz sahibi olduğu bir yapı ile karşılaşmaktayız.
Markaların Web3'e giriş yapması konusu gündeme geldiğinde ise Utku Dördüncü markaların iş ortaklıkları dışında tüketicinin kendi istediği iş birliğini kendi kurabileceği bir yapıdan söz etti. Dördüncü bu noktada Paribu Ventures'ın ve Arda Kutsal'ın da yatırımcısı olduğu Kalder girişimini örnek gösterdi. Dördüncü, müşterek çalışma (interoperability) kapsamında örnekler paylaşırken, önümüzdeki dönemde markaların ödül programı exchange rate'inin markanın değerini belli edeceğini dile getirdi.
Konuşmacılar, ayrıca Web3 kültürü, ethosu hakkında görüşlerini paylaştı. Bu kapsamda koordinasyon, transparanlık, konsensüs ve güvenlik gibi konulara değinildi. Konuşmanın tamamına YouTube kanalımızdan erişebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap