Savvy Games Group, mobil oyun şirketi Scopely'i 4,9 milyar dolara satın aldı

Mobil oyun pazarının en büyük firmaları arasında yer alan Scopely, Suudi Arabistan destekli Savvy Games Group tarafından satın alındı. 
Savvy Games Group, mobil oyun şirketi Scopely'i 4,9 milyar dolara satın aldı

Ülkemizdeki girişim ekosisteminin en önemli alanlarından biri haline gelen mobil oyun girişimleri, yurt dışında da oldukça popüler. Mobil oyun pazarının en büyük firmaları arasında yer alan Scopely, Suudi Arabistan destekli Savvy Games Group tarafından satın alındı. 

Savvy Games Group tarafından yapılan açıklamalara göre şirket, Scopely firmasını satın almak için 4,9 milyar dolar ödeyecek. Temelinde oyun ve e-spora odaklanan bir şirket olarak karşımıza çıkan Savvy Games Group, Suudi Arabistan hükümetinin kamu yatırım fonu tarafından destekleniyor.

Hatırlatmak gerekirse Savvy Games Group, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı bir açıklamada mobil oyun dünyasının önemli şirketlerinden birini satın almak istediğini duyurmuştu. Gerçekleşen satın alma ile birlikte mobil oyun pazarının en büyük oyuncularından biri Savvy Games Group'a geçmiş oldu.

2011 yılında Ankur Bulsara, Eric Futoran, Eytan Elbaz ve Walter Driver tarafından Los Angeles'ta kurulan Scopely, en son 2020 yılında 3,3 milyar dolar değerleme üzerinden 340 milyon dolar yatırım almıştı. Scopely'nin bugüne kadar toplamda 1 milyar dolar yatırım aldığını da hatırlatalım.

Scopely tarafından geliştirilen oyunlar arasında ise Star Trek Fleet Command, Yahtzee With Buddies, Marvel Strike Force, Scrabble Go ve Stumble Guys gibi önemli yapımlar bulunuyor. Özellikle Stumble Guys oyunu, büyük ses getirdi ve milyonlarca oyuncuya ulaştı.

4.9 milyar dolarlık satın alma bedeline baktığımızda söz konusu satın almanın oyun dünyasında yapılan en büyük 6. satın alma olduğunu görüyoruz. 68,7 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alması hala liderliğini koruyor. Activision Blizzard'ı ise 12,7 milyar dolar ile Zynga, 8,6 milyar dolar ile Supercell, 8,1 milyar dolar ile ZeniMax ve 5,9 milyar dolar ile King satın almaları izliyor.

Savvy Games Group'un ilerleyen dönemde pek çok satın alma gerçekleştirebileceğini de ekleyelim. Geçtiğimiz günlerde Savvy Games Group ile ilgili bir rapor yayınlayan Bloomberg, Suudi Arabistan hükümetinin Savvy Games Group üzerinden oyun pazarına 38 milyar dolar yatırım yapacağını aktardı. Savvy Games Group'un 38 milyar dolarlık bütçe ile yatırım ve satın almalar gerçekleştirmesi bekleniyor. Suudi Arabistan, Savvy Games Group ile birlikte kendi Tencent'ini yaratıyor gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.