İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter düzenlemesinin detaylarını açıkladı

Plan kapsamında scooter park alanları, hassas bölgeler, entegrasyon ve eğitim başlıkları öne çıkıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter düzenlemesinin detaylarını açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökçe, paylaştığı bir gönderi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin yeni elektrikli scooter düzenlemesini açıkladı. 

Dr. Buğra Gökçe, hem skuterların kullanımını kolaylaştırmak hem de düzensiz park sorunu nedeniyle oluşan sorunları azaltmak için yeni bir eylem planı hazırladıklarını dile getirdi. 

Gökçe'nin açıkladığı plan kapsamında scooter park alanları, hassas bölgeler, entegrasyon ve eğitim  gündeme geldi. Gökçe'nin aktardıklarına göre, İstanbul'da 1500 park alanı açılacak. İlçe Belediyeleri ile konumları belirlenen bu park alanlarının yapımına operatörler de katkı sağlayacak. Park alanlarının 6 ay içerisinde hazır hale getirilmesi planlanıyor. Park alanlarına park eden kullanıcılar, yüzde 15'e varan bir indirime denk gelen açılış ücretinden muaf tutulacak

Ayrıca yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri “hassas bölge” olarak tanımlanacak. Söz konusu hassas bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek. Buna ek olarak 2024 yılı itibarıyla tek kişinin ilk 5 kullanımında hız sınırı, 12.5 km/sa olarak sınırlandırılacak.

Son olarak eğitim ve entegrasyon yaklaşımı kapsamında operatörler tarafından kullanıcılara 2 ayda bir eğitim verileceğini belirtelim. Operatörlerin mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Ayrıca bu süreç boyunca toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek.

Gökçe'nin aktardığına göre kurulması planlanan E-Skuter Komisyonu ile ilçe belediyeleri, operatörler ve İBB yönetimi ortak bir şekilde hareket edecek.

İBB'nin sitesinde paylaşılan bilgilere göre, ilgili tüm operatörler, e-scooter kullanım verilerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü ile düzenli olarak paylaşacak.

Bu arada İBB'nin daha önce benzer bir yaklaşımla hareket ettiğini hatırlatalım. 2022'nin temmuz ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi elektrikli scooter'ların park problemi için önemli bir adım atmıştı. Elektrikli scooter modelleri için parklar oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pilot bölge olarak ise elektrikli scooter kullanımının oldukça yüksek olduğu Kadıköy ilçesini seçmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elektrikli scooter park projesine BinBin de katılmıştı

Elektrikli scooter park alanları, hız sınırı ve verilecek eğitimler, elektrikli scooter kullanıcıları daha dikkatli davranmaya yönlendirirken, trafikte yaşanan problemlere bir çözüm getirebilir. Alınan kararların e-scooter girişimlerine ve kullanıcılara etkilerini hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.