Paris'te kiralık elektrikli scooterları kullanmak yasaklanıyor

Paris'te elektrikli scooterların kiralanmasına izin verilip verilmeyeceğiyle ilgili bir referandum gerçekleştirildi. Referandumdan yüzde 90 oranında hayır oyu çıktı.
Paris'te kiralık elektrikli scooterları kullanmak yasaklanıyor

Fransa'nın başkenti Paris'te kiralık e-scooter kullanmak yasaklandı. Paris'te elektrikli scooterların kiralanmasına izin verilip verilmeyeceğiyle ilgili bir referandum gerçekleştirildi. Referandumdan yüzde 90 oranında hayır oyu çıktı.

Referanduma katılanların 91 bin 300'den fazlası elektrikli scooterların yasaklanmasını istedi. Paris'te yaşayan toplamda 1,38 milyon seçmen olduğunu da ekleyelim. 1,38 milyon seçmenin sadece 103 bini referanduma katıldı. Yüzde 90 oranındaki hayır kararı ile birlikte Paris, kiralık elektrikli scooterları yasaklamış oldu.

Elektrikli araçların kullanılmasını ilk benimseyen ülkelerden biri olan Fransa'da 2,5 milyon kişi elektrikli scooter kullanıyor. Paris'te ise Lime, Dott ve Tier isimli şirketler ayda yaklaşık 400 bin kişiye elektrikli scooter kiralama hizmeti veriyor.

Paris'teki her 5 kazadan 1'inin elektrikli scooterlara 2 kişinin binmesi sonucu yaşandığı ortaya konuldu. Elektrikli scooterların neden olduğu kazalar ülkede gündem yarattı. Bu bağlamda 2019'da yeni yasalar yürürlüğe girdi. Elektrikli scooter kullanıcılarına özel kıyafet ve trafik akışına karşı araç kullanmama zorunluluğu getirildi. Hız sınırını aşma durumunda 1.500 euroya kadar para cezası verilmesi kararı alındı.

Bir taraftan şehirde park edilen elektrikli scooterlar bir sorun haline geldi. Kaldırımlara bırakılan elektrikli scooterlar için kesilen 35 euroluk para cezası da caydırıcı olmadı. 

Paris'te bu gelişmeler yaşanırken geçen Temmuz ayında BinBin, scooterları için oluşturduğu parkları kullanıma sundu. Elektrikli scooter modelleri için parklar oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pilot bölge olarak ise elektrikli scooter kullanımının oldukça yüksek olduğu Kadıköy ilçesini seçti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.