Arama sonuçlarında görünen haberlerin doğrulanabilmesi adına 2021 yılında kaynak hakkında daha fazla bilgi sağlamaya başlayan Google, bu alanda sunduğu araçların kapsamını genişletti. Şirket, paylaştığı blog gönderisinde bilgileri doğrulamanın 5 yeni yolunu aktardı.
Bu yeni yollar arasında “Perspectives” ve “About this author” gibi özellikler dikkat çekiyor. Perspektifler olarak tercüme edebileceğimiz “Perspectives” özelliği, arama yaptığınız konuyla ilgili birbirinden farklı gazeteci, uzman ve ilgili kişinin görüşlerine yer veriyor. Perspectives, carousel görünümüyle Başlıca Hikayeler'in altında yer alıyor. Google'ın bu özellik ile amaçladığı şey, tek sesliliği ortadan kaldırmak. Özellik, ilk etapta Google'ı İngilizce dilinde kullanan ABD'deki kullanıcılara açılacak. Kullanıcılar, özelliğe mobil ve masaüstü sürümlerinden erişebilecek.
Bu yazar hakkında olarak tercüme edebileceğimiz “About this author” özelliği ise isminden de anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların yazar ve içerik hakkında daha fazla bilgi almasını sağlıyor. Böylece kullanıcılar, yazar hakkında Google'ın arama sonuçlarında yer alan bilgilere hızlıca erişebiliyor. Özellik, arama sonuçları kapsamında Google'ı İngilizce dilinde kullanan tüm kullanıcılara açılacak. Bununla beraber özelliğin Perspectives'te de yer aldığını belirtmekte fayda var.
Yazının başında da belirttiğimiz üzere Google, bilgi doğrulama araçlarını 2021 yılında “About this result” özelliği ile yayına almaya başlamıştı. “About this result” özelliği şimdiye kadar yalnızca Google'ı İngilizce dilinde kullananlar için mevcuttu. Şirket, “About this result” özelliğini, önümüzdeki günlerde dünyanın her yerinden kullanıcıların ilgisine sunmaya başlayacak. Kullanıcılar, arama sonuçlarının üst kısmında yer alan 3 noktaya basarak, arama sonucuna dair daha detaylı bilgilere erişebilecek.
Bu gelişmelerle birlikte “About this page” özelliğinin bugünden itibaren tüm kullanıcıların erişimine açılacağını da belirtelim.
Google, blog yazsınında özelliklerin yanı sıra bilgi doğrulama alanına yaptığı yatırımları da detaylandırdı. Hatırlarsanız geçen yıl Google ve YouTube, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Poynter Enstitüsü bünyesinde yer alan Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağı'na (IFCN), 13,2 milyon dolarlık bir hibe verdiğini açıklamıştı. Bu hibe, yeni bir Küresel Doğruluk Kontrol Fonu oluşturulması için kullanılacaktı. Böylece IFCN, 65 ülkeden 80'den fazla dili kapsayan 135 doğruluk kontrol kuruluşundan oluşan ağını destekleyebilecekti. Şirket, Küresel Doğruluk Kontrol Fonu'nun önümüzdeki günlerde açılacağını aktardı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap