Memotive, Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’nın 10. dönem girişimlerinden biri. Şirket, Farplas Otomotiv ve Yeşilova Holding’in ortaya koyduğu fikirlerle bir iç girişim olarak yola çıktı. Daha sonra ekibe girişimci Duygu Aynur ve Erhan Ünal kurucu ortaklar olarak ekibe katıldı.
Geçen sene İK Analitiği ve yapay zeka konusunda akademik çalışmalar yapan Dr. Ahmet Cengiz Uçar da ekibin içine dahil oldu. Memotive, 2021 yılı başında faaliyete başladı. Bir sene sonra ilk demolarını açtı. ve Ağustos 2022 itibari ile Ahu Büyükkuşoğlu Serter ve Yalçın Yeşilova’dan yatırım alarak spin-off oldu.
Ne iş yapıyor?
Memotive, temelde insan kaynakları ve idari işler süreçlerinde çalışan verimliliğini ve bağlılığını en çok etkileyen konulardaki sorunları çözmek üzerine dijital modüller geliştiren, doğru ve güncel veriyi sunarak iyi bir yol arkadaşı olan bir kurumsal SuperApp olarak konumlanıyor. Kurucu ortaklardan Duygu Aynur bu konuyu şöyle açıklıyor:
“Çalışanların yolculuğu, işe gelirken servisteki memnuniyeti ile başlamalı mottosundan yola çıkarak, Memotive öncelikle tüm servis organizasyonunu ve vardiya planlama sistemini dijitalleştiriyor. Bu sayede hem yöneticiler çalışanlarının haftalık değişen vardiyalarına göre servis planlamasını çok hızlı ve kolay yapabiliyor hem de çalışanlar haftalık mesai saatlerini, hangi servisi kullanacaklarını ve servis yola çıktığında canlı olarak nerede olduğunu takip edebiliyor. Günlük olarak başka servis kullanmak isterlerse, misafir servis rezervasyonu yapabiliyorlar. Planlanan bu otomatik sistemler sayesinde şirketin verimliliği de artmış oluyor."
Bir taraftan çalışanlara iletilen ve şirket kültürünün yaygınlaşmasında etkili olan duyurular, bildirimler, dijital hediye çekleri, yemek menüleri gibi birçok bilgiye erişim, Memotive sayesinde kolaylaşıyor. Ayrıca çalışanlar tek bir ekrandan istedikleri gibi dilek, öneri veya memnuniyetsizliklerini paylaşabiliyor, sürücülerini puanlayabiliyorlar. Yönetim tarafında karşılanan bu taleplerin tüm süreçleri de çalışanla şeffaf bir şekilde paylaşılıyor.
Bu sayede çalışanlar sorunlarını hem hızlıca iletiyor hem de sürecin ne aşamada olduğunu takip edebiliyor. Şirket tarafından özel hazırlanmış anket kütüphanesinden seçilen anketler hızlı bir şekilde uygulanabiliyor. Yapay zeka algoritmaları kullanılarak şirketler için kritik raporlamalar ve analizler, Memotive üzerinden direkt olarak ilgili kişilerle paylaşılabiliyor.
6 bin çalışan tarafından kullanılıyor
Şu anda farklı şirketlerde 6 bin çalışan Memotive kullanıyor. Operasyonel olarak yorucu, vakit alan ve katma değeri düşük birçok işin dijitalleşmesi ve otomatikleşmesi maliyet anlamında ciddi tasarruflar sağladı. Duygu Aynur, aynı zamanda sistemimizin idari işler ve IK departmanlarına sağladığı anlamlı karar aldırıcı veriler sayesinde son 1 yılda 1 ila 2 milyon lira tasarruf eden şirketlerin olduğunu söyledi.
Yaptığı anketlerle ve aktif kullanım oranları ile çalışanların mobil uygulama ile deneyimlerinin iyileştiğini ve şirketlerine erişim, ait hissetme, işine devam etme noktalarının motivasyonlarını pozitif etkilediğini gördü. Şirket büyüklüklerine göre çalışan başına aylık bazda tekrar eden ödeme yöntemi ile ilerliyor.
Rakiplerinden nasıl ayrışıyor?
Türkiye ve globalde iç iletişim, servis planlama veya geri bildirim alanlarında farklı çözümler var. Memotive’i burada en çok farklılaştıran konular servis ve vardiya planlama süreçlerini akıllı hale getirip hem verimliliği hem de çalışan deneyimini de diğer bütün modüllerle aynı platform üzerinden sunması. Bu sayede şirketler çalışanlarına farklı uygulamalar kullandırtmak durumunda kalmıyorlar. Ayrıca akademik kadrosu olan yapay zeka ekibiyle ile kendi geliştirdiği algoritmalar ile İK analitiği konusunda farklı ve değer katan sonuçlar sunabiliyor.
Memotive ne sadece bir servis ne de sadece bir iç iletişim platformu. Şirketler için sürekli ve anlamlı veri sağlayan, bütçe-performans yönetimlerinde verimliliklerini arttıran, çalışanın işten ayrılmasına en önemli etkisi olan çalışan bağlılığını etkileyen konularda çözümler sunan, şirketle çalışanları arasındaki en güçlü bağ olarak konumlanıyor.
Bu seneye dair hedefleri oldukça iddialı. 2023 yılı içerisinde çalışana temas eden ve verimlilikleri etkileyen birçok modülü yayına girecek. Bu sene içerisinde de globale açılarak yurt dışı pazarlarda ürününü hizmete sunacak. Alacağı yeni yatırımlarla bu doğrultuda büyümek ve daha da güçlü ve etkili bir kurumsal çalışan veri platformu olma noktasında ilerlemek istiyor. Bu sayede şirketler çalışanları için alacakları birçok kararları Memotive’in verilerini kullanarak alabilecekler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap