FINSO, banka, finans kuruluşları ve Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) şirketlerini tek platformda birleştirerek son kullanıcıların hem fiziki mağazalarda hem de e-ticaret noktalarında alışverişlerini tek tuşla tamamlanmasına aracılık eden mobil uygulama ve platform olarak faaliyet gösteriyor. Girişim, standart kredi oranları yerine kendi altyapısı ile müşteri ve markalara özel oranlar oluşturuyor ve böylelikle tüm taraflar için operasyonu yönetiyor.
FINSO'nun birçok gelir modeli var ama ana gelir kalemi, satıcılardan aldığı komisyon. Buna ek olarak bankalardan yeni müşteri kazanımı ve kredi sağlama ücretlerinin alınacağı bilgisi mevcut. Orta vadede ise ana gelir kaleminin, analitik raporlama, müşteri analizleri ve yönlendirmeler olması bekleniyor. Bu amiral gemisi kaynakların yanında reklam iş birlikleri, niche ürün satışı ve kampanyalardan da gelir elde edileceğinin altı çiziliyor.
Resmi lansman yapılmadığı halde organik 2 bin 500 indirme ve 2 bin aktif kullanıcıya ulaştı
Ürün henüz çıktı ve resmi bir tanıtım yapılmadı; ona rağmen organik 2 bin 500 indirme, 2 bin aktif kullanıcı ve 50 civarında krediye aracılık edildi. Ayrıca VakıfBank ve Türkiye İş Bankası ile sözleşmeler imzalandı ve entegrasyonlar devam ediyor. Şu an yatırım süreci içinde olan girişim, bir Türk melek yatırımcıdan 10 bin pound yatırım aldı. Paylaşılan bilgilere göre FINSO, Londra başta olmak üzere çok sayıda yatırımcıyla sonlandırmak üzere olduğu bir süreçte. Bu arada girişimin, Workup Girişimcilik Programı’nın 10. döneminde yer aldığını da hatırlatalım.
FINSO'nun merkezi Londra'da
İzzettin Toksoy, Ali Toksoy ve Erkan Tın tarafından yaklaşık 2.5 yıl önce İstanbul’da kurulan girişim, merkezini geçen yıl Londra'ya taşıdı. Girişimin merkezini Londra'ya taşımasının nedeni ise iki sene önce Birleşik Krallık Dış Ticaret Bakanlığının yönettiği Greater Entrepreneur Program’ından kabul alması.
FINSO, şu anda 11 kişilik ekibi ile faaliyet gösteriyor. Girişimin kurucu ortaklarından İzzettin Toksoy'un bizimle paylaştığı bilgilere göre uygulama aslında iki yıla yakın bir sürede geliştirildi ama bunun en büyük nedeni, bankaların fintech'lerle çalışma konusunda çekingen olmasıydı. Zira bu beklemeleri yaşarken ürünün MVP özelliklerinin çok daha ötesine geçildi ve çok daha olgun bir ürün ortaya çıktı.
BNPL 2.0 alanında fırsat görüyor
FINSO'nun üzerinde çalıştığı alan, İngiltere’de BNPL 2.0 olarak adlandırılıyor. Yani bankaların yeniden rekabete dönmesi ve BNPL ile mücadele etmeleri ve kendilerine alternatif kanallar üretmeleri anlamına geliyor. Girişim, ülkemizde kredi ürün konusunda büyük bir know-how olmasına rağmen BNPL alanında en büyük firmaların bu coğrafyadan çıkmamış olmasını büyük bir fırsat olarak görüyor ve dolayısıyla bunun yeni versiyonunda en büyük rolü almak istiyor.
FINSO, gelecekte öncelikle ürünün çıkmasıyla oluşan banka taleplerini değerlendirip banka ve BNPL sayısını hızla atırmak istiyoruz. Türkiye pazarını elde etmekle beraber, ürünün bu pazarda bir Superapp olmasını hedefliyor. FINSO, bu senenin son çeyreğinde ürünün Londra’dan başlayarak tüm Birleşik Krallık'a yayılmasını planlıyor. Girişimin gündeminde sonrası için üç ülke bulunuyor ve hızla o ülkelere açılmak da girişimin gelecek hedefleri arasında yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap