SPONSORLU

Birleşik Krallık'ta ölçeklenmenin en kolay yolu - Global Girişimcilik Programı

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı’nın (UK's department for Business and Trade) önde gelen inisiyatiflerinden biri olan Global Girişimcilik Programı (GEP), 1200'den fazla teknoloji girişimcisinin Birleşik Krallık'a taşınmasına ve varlıklarını geliştirmelerine yardımcı oldu ve bu hizmeti uluslararası düzeyde sunmaya devam ediyor.
Birleşik Krallık'ta ölçeklenmenin en kolay yolu - Global Girişimcilik Programı

Tüm scale-uplara sesleniyoruz! Tamam, hepsine değil belki ama merkezini Birleşik Krallık’a taşımaktan faydalanabilecek olanlara – ki bu sayı çok fazla - sesleniyoruz. Fintech, kurumsal yazılım, sağlık, enerji ve ulaşım için en büyük pazarlara sahip Avrupa'nın en büyük teknoloji merkezine doğrudan erişimi kim istemez ki?

Bu erişim de Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı (UK's department for Business and Trade) tarafından yürütülen ve asıl amacı iddialı ve yenilikçi teknoloji sektöründe yer alan scale-upların  merkezlerini Birleşik Krallık’a taşıması ve büyümesini kolaylaştırmak olan Global Girişimci Programı (GEP) ile mümkün oluyor.

Uzun ömürlü, başarılı, sürdürülebilir bir konseptin kanıtı olan bu program, yaklaşık 20 yıldır scale-up girişimlerini destekliyor. Programı benzersiz kılan ise, kendileri de deneyimli girişimciler olan, ölçeği büyütmeyi hedefleyen scale-up girişimlerine  kendi networkleri ve yerel ekosistem hakkındaki bilgileriyle mentorluk yapan dealmakerlar.

Global Girişimcilik Programı ve nasıl işlediği hakkında

GEP; hırslı girişimciler ve onların yenilikçi, fikri mülkiyet açısından zengin şirketlerinin Birleşik Krallık'ta ölçeklenip büyümeleri için ücretsiz bir programdır.

GEP'in sağladığı destek şunları içerir:

  • İş planlarının geliştirilmesinde destek ve mentorluk
  • Genel merkezlerin Birleşik Krallık'a taşınması için lokasyonun seçimi konusunda rehberlik
  • Yatırımcıları da içeren kilit konumundaki networklerle tanışma olanağı sağlanması
  • Uluslararası alanda nasıl büyüyeceğiniz konusunda rehberlik
  • Birleşik Krallık'a taşındıktan sonra özellikle ihracat ve ölçeklendirme konularında Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı ve Global Girişimcilik Programından sürekli destek sağlanması

Söz konusu destek; girişimcinin, merkezin hangi şehirde kurulacağı, Birleşik Krallık ekosistemi hakkında içgörü sağlanması gibi konularda destek alabilmesi için networkünden ve deneyimlerinden yararlanabileceği bir dealmaker’a bağlanması ile başlar. 

Girişimciler, işin yürütülmesine olanak sağlayan uygun çalışma vizesi ve yenilikçi vizesinin onaylanması veya nereden banka hesabı açılacağı gibi konularda işlerini daha da kolaylaştırabilen Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı ile iş birliği içinde çalışır.

Deneyimli girişimci olan dealmakerlar, programa katılan ve Birleşik Krallık’ta ilerleyen girişimlere danışman ve stratejist olarak destek veriyorlar.

GEP'in gizli malzemesi - dealmaker’lar

GEP'in dealmaker yönü, programın başarısına önemli bir katkı sağlamaktadır. Kurucular, bire bir destek ve rehberlik için mentor olan 25 global dealmakerdan biriyle eşleştirilir. Tüm dealmakerlar, hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini ölçeklendirme konusunda, derinlemesine ve uygulamalı bilgi ve deneyime sahiptir.

Aziz Emre Günel, Türkiye'de yaşayan GEP'in deneyimli dealmakerlarından biri. Kariyerine Unilever'de başlayan Günel, birçok önemli şirkette çalışmış başarılı bir girişimcidir.

“İstanbul'daki pek çok yerel ve yeni teknoloji şirketinin global bir bağlantısı yok ve bu nedenle global oyun kurallari ile ilgili deneyimleri de yok. GEP'in,kurucuların global bir iş çerçevesini benimsemelerini destekleyen bir araç olduğuna inanıyorum.” - Aziz Emre Günel, GEP Dealmaker.

Dealmakerlar, dünyanın dört bir yanından girişimcilerin bir sonraki ölçeklenebilirlik düzeyine ulaşmasına yardımcı olur. Örneğin, çocuklar için eğitici STEM programları geliştiren Türkiye'den bir işletme olan Twin'i ele alalım. Twin, 2017 yılında Young Guru Academy adlı bir STK'da çalışırken tanışan çeşitli kuruculardan oluşan bir ekip tarafından kurulmuştur.

Kurucuları Türkiye'de 20.000 çocukla çalıştı ve mükemmel sonuçlara tanıklık ettiler. Yerel pazarlarının dışına çıkmak için GEP'in yardımıyla Birleşik Krallık'a taşındılar. Ürün o zamandan beri BETT Awards 2020, Play for Change Awards ve World Economic Forum Smart Toy AI Award ödüllerini kazandı. Twin'in ürünleri 67 ülkede 750.000'den fazla çocuğa ulaştı ve bugüne kadar 1.500 okula yardımcı oldu.

Diğer bir örnek ise Türkiye’de kurulan ve Ocak 2020'de Birleşik Krallık'a taşınan WeWalk. Görme engelliler için akıllı baston geliştiren Birleşik Krallık merkezli teknoloji şirketinin 59 ülkede müşterisi var. En son teknoloji ve yapay zekadan yararlanan WeWalk, görme engelli insanlar için yaşanmış deneyimlerden hareketle mobilite araçları geliştiriyor.

WeWalk; TIME Magazine'in En İyi Buluşu, Altın Edison Ödülü ve Yılın Amazon Start-up'ı dahil olmak üzere birçok prestijli ödül de kazandı. WeWalk'ta şu anda kilit rollerde yer alan görme engelliler de dahil olmak üzere 14 çalışan var. WeWalk, teknolojisini daha da geliştirmesine ve global pazar varlığını büyütmesine yardımcı olmak için kurulduğu günden bu yana bu yana 2,6 milyon sterlinlik yatırım topladı.

“En başından beri GEP ve DBT ekiplerinden çok büyük destek aldık. Bizi, London & Partners, Transport for London ve Innovate Birleşik Krallık gibi en iyi kuruluşlarla tanıştırarak doğru açılışı yapmamıza ve büyüme stratejisini geliştirmemize yardımcı oldular.” - WeWalk

GEP desteğinden kimler yararlanabilir?

GEP, kendilerini ve şirketlerinin merkezini Birleşik Krallık'a taşımakla ilgilenen dünya çapındaki girişimcilere ve kuruculara açıktır. Programın odak noktası, hâlihazırda ilgi göstermiş olan yenilikçi ve ölçeklenebilir teknoloji işletmeleridir.

GEP, uygulanabilirliği kanıtlanmış, yerel ilgi görmüş ve daha önce fon toplamış ürün veya çözümler arıyor. Program, başarılı başvuru sahiplerinin genellikle scale-uplar olduğunu söylüyor ve bunun için OECD tanımını kullanıyorlar: “En az iki yıl boyunca istihdamda veya ciroda her yıl %20 veya daha fazla büyüme gerçekleştiren ve gözlem döneminin başında en az çalışan sayısı 10 olan bir şirket”.

Diğer gereksinimler şunlardır:

  • Benzersiz teknolojiye dayalı potansiyel olarak çığır açan bir ürün veya hizmete sahip olmak,
  • İşletmenin Birleşik Krallık'taki bir genel merkezden nasıl büyüyebileceğini özetleyen bir iş planı/satış konuşması,
  • Halihazırda piyasada bulunan veya piyasaya sürülmeye hazır, müşteri tarafından onaylanmış bir ürün,
  • Büyük bir global fırsatı ele alan net bir ticari teklif,
  • Hızlı büyüme planı.

Uygunluk için herhangi bir coğrafi sınırlama bulunmamakla birlikte, GEP özellikle Nijerya, Gana, Avustralya, Tayland, Kore, Singapur, Doğu Avrupa, LATAM (Arjantin, Meksika, Brezilya, Şili, Kolombiya), Hindistan ve Türkiye'den kurucuları kabul etmektedir.

Avrupa'nın en büyük start-up ekosisteminin parçası olmak

İngiltere'nin teknoloji ekosisteminin sunabileceği çok şey var - yalnızca yıllık ortalama %7 büyümekle kalmıyor, aynı zamanda 2022'de Birleşik Krallık'ta 123'ün üzerinde unicorna ev sahipliği yaptı; bu sayı Almanya ve Fransa'nın toplamından daha fazla. Bunun nedenleri kesinlikle listelenemeyecek kadar çok, ancak bunlar arasında çok büyük miktarda kullanılabilir finansal sermaye (2022'de VC teknoloji fonunda 24 milyar dolar), sosyal sermaye (Birleşik Krallık genelinde 1,6 milyon kişiyi destekleyen 3.500'den fazla Teknoloji Buluşması) ve gelişmiş altyapı (vergi ve Ar-Ge faaliyeti desteği) bulunuyor.

GEP, tüm bu avantajları dünyanın dört bir yanından scale-uplar için kullanılabilir hale getirir. İlk adımınız GEP web sitesine giderek daha fazla bilgi edinmek olacaktır. Hazır olduğunuzda, [email protected] adresine sunumuzu göndermeniz yeterlidir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.