Chooch, yapay zeka ile deprem bölgesindeki yıkımın boyutunu tespit ediyor

Chooch, deprem sonrası yapay zeka ile yıkım boyutunu tespit etme projesini herkesin erişimine açık hale getirdiğini duyurdu.
Chooch, yapay zeka ile deprem bölgesindeki yıkımın boyutunu tespit ediyor

Bilgisayar görüşüne (Computer vision) odaklanan yapay zeka platformu Chooch, deprem sonrası yapay zeka ile yıkım boyutunu tespit etme projesini herkesin erişimine açık hale getirdiğini duyurdu. Emrah Gültekin ve Hakan Gültekin tarafından kurulan girişim, deprem sonrası yapay zeka ile yıkım boyutunu tespit etme projesi kapsamında yapay zeka modelleri sunuyor. 

Hatrılarsanız 2015 yılında San Francisco'da kurulan bir girişim olan Chooch AI'dan sizlere daha önce  bahsetmiştik. Chooch Yapay Zeka platformu, video verilerinden ve veri modellerinden sürekli olarak öğrenen bir platform. Girişim, bağlamsal verileri genişletirken görüntü tanımayı da düzenli olarak geliştiriyor. Böylece verilerin doğruluğunu her geçen gün anlık olarak artırıyor. 

Chooch olarak şu anda binlerce uydu görüntüsünü eş zamanlı olarak tarıyor ve depremlerin neden olduğu yıkımın boyutunu hızlı bir şekilde tespit etmeye imkan tanıyor. Girişim, yeni uydu bilgilerine eriştikçe bu bilgileri işlemeye ve güncellemelere devam ediyor.

Chooch'un modellerini incelemek isteyenler Github sayfasını ziyaret edebilir.. Github'da, Planet'ten alınan afet öncesi ve sonrası uydu görüntülerinin yanı sıra Chooch AI Inference Engine kullanılarak tespit edilen hasarlı binaların yer aldığı belirtiliyor. Bu noktada Planet'in işletmelere, hükümetlere, araştırmacılara ve gazetecilere uydu verileri sağladığını ekleyelim. 

Şirket, bina ayak izleri için Planet'in yanı sıra Maxar'dan da faydalandığını belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde Maxar'ın Açık Veri Programı'nın, deprem bölgesi için uydudan çekilen fotoğraflara erişmenizi sağladığını sizlere aktarmıştık

Chooch'un deprem sonrası yapay zeka ile yıkım boyutunu tespit etme projesiyle ilgili daha geniş çapta bir fikir edinmek için Defense Innovation Unit (DIU) sunduğu haritayı incelemek mümkün.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.