iPhone 14'ün trafik kazası algılama özelliği hayat kurtardı

Yolculardan birinin sahip olduğu iPhone 14 hayat kurtardı. Cihazın 'Trafik Kazası Algılama' özelliği sayesinde kaza haberi anında polise bildirildi. Polis, 8 dakika içinde olay yerine ulaştı.
iPhone 14'ün trafik kazası algılama özelliği hayat kurtardı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 1,3 milyon kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybediyor. Trafik kazaları en önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesi. Bu durumu tersine çevirmeye amaçlayan Apple da iPhone 14 ve Apple Watch için 'Trafik Kazası Algılama' özelliğini ekledi. Kullanıcıların kazaya karıştığını tespit eden özellik, onların acil servislere ulaşmasına yardımcı oluyor. 

Bugün Avustralya'nın güneydoğusunda bulunan Tazmanya'da yaşanan bir trafik kazasında Trafik Kazası Algılama' özelliği oldukça önemli  rol oynadı. ABC'nin haberine göre at taşıma aracının üzerine düşen ağaç sonucu yaşanan kazada 5 kişi yaralandı. Bu aslında önemsiz, alışıldık bir trafik kazası haberi gibi görünebilir. Ama burada gözden kaçırılmaması gereken önemli bir detay var. 

Yolculardan birinin sahip olduğu iPhone 14 hayat kurtardı. Cihazın 'Trafik Kazası Algılama' özelliği sayesinde kaza haberi anında polise bildirildi. Polis, 8 dakika içinde olay yerine ulaştı. Olay yerine gelen Tazmanya Polis Müfettişi Ruth Orr, yolcuların şanslı olduğunu dile getirerek telefondan gelen uyarı sayesinde kazaya hızlı müdahale ettiklerini söyledi.

Trafik Kazası Algılama özelliği bazen amaçlandığı gibi çalışmayabiliyor. Geçen Ekim ayında ABD'de lunaparkta hız trenine binen kullanıcının deyim yerindeyse 'başını yaktı'. 39 yaşındaki diş hekimi Sara White'ın telefonu yüksek titreşim nedeniyle otomatik olarak acil müdahale sistemi 911'i aradı. White aramaya karşılık vermeyince iPhone kullanıcısının ciddi bir trafik kazası geçirdiğin düşünüldü. 

Yukarıda anlatılan ilk örnek teknolojinin kazaları tespit etmede isabetli ve söylendiği gibi çalıştığını kanıtlıyor olsa da ikinci örnek vaka geliştirilen özellikte hala boşluk ve tam anlamıyla işe yaraması için zamana ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Geçen Eylül ayında iPhone 14 ailesini incelendiği videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.