İş insanı Marc Lore'un teknoloji karnesi

Marc Lore, "bir koltukta iki karpuz taşınmaz" deyimini yerle bir eden isimlerden biri. Çünkü iş insanı ve yatırımcı Marc Lore, hayatta yavaş hareket etmenin daha zor olduğuna inanıyor. 
İş insanı Marc Lore'un teknoloji karnesi

Girişimci olunur mu yoksa girişimci mi doğulur sorusu teknoloji dünyasındaki bazı isimler için çok tartışılan bir soru. Bu soruya kimse kesin ve net bir cevabı yok. Kimileri girişimciliğin öğrenildiğini kimileri de doğuştan geldiği görüşünde olsa da bazıları iki unsurunda etki ettiği görüşünde birleşiyor.

İş insanı Marc Lore için doğru cevap ise üçüncü seçenek... Lore, "bir koltukta iki karpuz taşınmaz" deyimini yerle bir eden isimlerden biri. Çünkü iş insanı ve yatırımcı Marc Lore, hayatta yavaş hareket etmenin daha zor olduğuna inanıyor.

The Pit kuruldu

Lore, 1971 yılının Mayıs ayında doğdu. Çok küçük yaşlardan itibaren finansa ilgi duymaya başladı. Lisede ilkokul arkadaşı Lax Chandra ile The Mint adında bir beyzbol kartı üretmek için şirket kurdu. Daha çocukluk yıllarında eğitimin önemini anlayan Marc Lore, lisenin üçüncü yılında notlarını tersine çevirerek ailesinde üniversiteye giden ilk kişi oldu. Bucknell Üniversitesi'nde işletme yönetimi ve ekonomi alanında uzmanlaştı.1993'te üniversiteyi bitirdikten sonra rotasını New York'a kaydırdı. Bankers Trust'ta çalışmaya başladı. 

1999 yılında girişimcilik kariyerine hızlı başladı. Lore, eBay'e rakip olmak amacıyla pazar yeri The Pit'i kurdu. İki sene gibi kısa sürede şirket, 2001 yılında spor koleksiyon ürünleri şirketi The Topps'a 5,7 milyon dolara satıldı. 2005 yılında ilkokul arkadaşı Vinit Bharara ile ilk yılında 2,5 milyon dolar gelir elde eden çevrimiçi bir bebek ürünleri pazarı olan Diapers.com'u kurdu. Bu başarıya iki büyük perakende devi WalMart ve Amazon kayıtsız kalamadı.

İlk teklifi WalMart vermiş olsa da 2010 yılının Kasım ayında Amazon 545 milyon dolara satın aldı. Girişimin daha fazla büyümesine seyirci kalamayan Amazon da doğru zamanda adım atmış oldu. Şirket, bu satın almadan sonra hızla büyüdü. 

Büyük hikaye: Jet.com

İki yıl Amazon'da çalışan Lore, bu şirketle rekabet edecek bir iş fikriyle ortaya çıktı. 2014 yılında Lore, Nate Faust ve Mike Hanrahan ile e-ticaret şirketi kurdu. Lore'un amacı Amazon dahil olmak üzere müşterilerine tüm e-ticaret sitelerinden daha ucuz fiyat etiketi vaat etmekti. O dönem şirketi kurmak Lore, kullanıcılarla yeni ve güçlü bir ilişki başlatmak istedikleri söylüyordu. Bain Capital Ventures, Accel Partners yatırım alan şirket ilk yılında 1 milyar dolar gelir elde etti.

Temmuz 2015'te Jet.com halka açıldı. Bir yıl sonra Walmart, 3,3 milyar dolara satın aldı. Satın almanın ardından Lore, Walmart'ın E-Ticaret Başkanı ve CEO'su olarak atandı. Lore'un yönetiminde olduğu ilk yılının ardından  Walmart'ın ABD e-ticaret satışları yüzde 44 arttı. 2020'nin Mayıs ayında Walmart, Jet'i kapattığını duyurdu. Lore, 2016'dan 2021'e kadar bu görevi sürdürdü. (Aşağıda Lore göreve geldiği ilk yıl yaşanan değişiklik gösteriliyor.)

400 milyar dolarlık ütopik kent

Her ne kadar kurumsal bir şirkette önemli bir görev yürütüyor olsa da Marc Lore, 2017 yılının Mart ayında Store No.8 adlı yatırım şirketine dahil oldu. Robotik, sanal ve artırılmış gerçeklik, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi alanlarda uzmanlaşmış girişimlerle çalışacağını söyledi. 2019 yılında uçan araba girişimi Archer Aviation yatırım yaptı. Bu şirketin ilk yatırımcısı oldu.

İki sene sonra Lore'un adı ekonomi ve teknoloji dünyasında yeniden duyuldu. ABD'de 5 milyon nüfuslu yeni bir kenti kurmak için çalışmaya başladığını duyurdu. Ütopik kent olarak tanımlanan Telosa adlı proje için 400 milyar bütçe ayırdığını açıkladı. Lore şehri inşa etmek için dünyaca ünlü ekoloji dostu Danimarkalı mimar Bjarke Ingels'le anlaştığını belirtti. Bu projenin 10 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.