Forbes, geçen hafta yayınladığı bir haberde TikTok'ın videoları manuel olarak öne çıkardığını iddia etmişti. Forbes'un iddiaları 6 TikTok çalışanının beyanlarına dayanmaktaydı. Bu çalışanların bir kısmının işten ayrıldığını bir kısmının da TikTok'taki kariyerlerini sürdürdüğünü belirtelim.
TikTok çalışanlarının aktardıklarına göre; algoritmanın videoları öne çıkarmasının ötesinde TikTok'ta ve TikTok'un ana şirketi ByteDance'de çalışanlar, spesifik videoları gizlice kendi elleriyle seçerek dağıtımlarını hızlandırıyor. Bu işleme şirket içinde ısıtma olarak çevirebileceğimiz "heating" ismi veriliyor.
TikTok'un şirket içinde kullandığı "MINT Heating Playbook" isimli dokümanda yer alan bilgilere göre ısıtma özelliği, belirli sayıda video görüntülemesi elde etmek için videoların, Sizin İçin (For You) akışına müdahale ile öne çıkarılması anlamına geliyor.
Isıtılmış videoların toplam video görüntülemesi, günlük toplam video görüntülemesinin büyük bir kısmını, yaklaşık yüzde 1-2'sini oluşturuyor. Bu da genel temel metrikler üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Forbes'un haberine kadar TikTok Isıtma özelliğinden daha önce hiç bahsetmemişti. Ancak bu olayın gündeme gelmesiyle TikTok sözcüsü Jamie Favazza açıklama yaparak, ısıtma işleminin tek nedeninin görüntüleme sayısını artırmak olmadığını dile getirdi. Favazza'nın aktardıklarına göre, TikTok ayrıca bazı videoları içerik deneyimini çeşitlendirmek için öne çıkarıyor. Paylaşılan bilgiler ışığında; TikTok'un bu işlemi, kullanıcıların Sizin İçin sayfasında yalnızca 1-2 trend görmesini önlemek için benimsediğini söyleyebiliriz. Favazza ayrıca TikTok'un bu işlemi sıkça yapmadığını ve Sizin İçin akışındaki videoların yalnızca “% .002" sinin ısıtılmış videolar olduğunu ifade etti.
Bununla beraber şirket, TikTok'ın bazı ABD merkezli çalışanlarının, ünlüleri ve yeni ünlenmiş içerik üreticilerini TikTok topluluğuna tanıtmak için videolarını öne çıkardığını doğruladı.
Buradaki en önemli problemlerden biri ısıtma özelliği kullanılarak öne çıkarılan videoların, reklamlar ya da sponsorlu gönderiler gibi herhangi bir etikete sahip olmaması. Bu hem içerik üreticilerin olduğundan daha iyi görünmesini sağlıyor hem de TikTok'u, kazanan ve kaybedenin kim olacağına dair bir yargı merci haline getiriyor.
Bu faktörlerin yanı sıra Forbes'un aktardığına göre; şirket içinde, çalışanların ısıtma özelliğinden faydalanarak, arkadaşlarının, partnerlerinin ve hatta kendi hesaplarının öne çıkarılmasını sağladığı olaylar yaşandı.
Özellikle Z jenerasyonunun en sevdiği uygulamalardan biri olan TikTok'un, Z jenerasyonunun önemli değerlerinden biri olan şeffaflık ilkesini sağlayamaması, kullanıcı tabanınında kayıplara yol açabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap