YouTube Türkiye Raporu: "YouTube, 45 binden fazla tam zamanlı işe eşdeğer istihdamı destekliyor"

Türkiye’de kullanıcıların yüzde 93'ü YouTube'u bilgi ve birikim edinmek için kullanıyor.
YouTube Türkiye Raporu:

YouTube'un içerik üretici topluluklarına, işletmelere ve kullanıcılara sağladığı katkıyı ölçmek ve daha iyi anlamak amacıyla bağımsız araştırma kuruluşu Oxford Economics tarafından YouTube Türkiye Etki Raporu hazırlandı. Oxford Economics tarafından gerçekleştirilen YouTube Türkiye Etki Raporu için 2022'nin son çeyreğinde ülke çapında 2 bin YouTube kullanıcısı, binden fazla içerik üretici ve 500 işletmeyle bir anket çalışması yürütüldü. 

Rapora göre dünya çapında 2 milyardan fazla insanın ortak platformu haline gelen YouTube, Türkiye’de 45 binden fazla tam zamanlı işe eşdeğer istihdamı destekliyor. YouTube’un içerik üretici ekosistemi 2021’de Türkiye’nin GSYH’sine 2 milyar Türk lirasından fazla katkıda bulundu.

Türkiye'de YouTube’u düzenli olarak kullanan 45 milyon kişi, YouTube verilerine göre platformda günde ortalama 45 dakika zaman geçiriyor. 

Rapora göre, YouTube’da bir kanalı olan işletmelerin yüzde 65'i, müşteri tabanlarını büyütmede YouTube'un önemli bir rol oynadığını belirtti. YouTube kullanan KOBİ'lerin yüzde 71'i, YouTube'un işletmelerini büyütmek için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. YouTube kullanan KOBİ'lerin yüzde 81'i, Covid-19 döneminde YouTube'u kullanmalarının, kuruluşlarının sürece uyum sağlamasına yardımcı olduğunu söylüyor ve YouTube'un bu döneminde işletmelerini ayakta tutmalarına yardımcı olduğunu belirtiyor.

YouTube'da reklam yayınlayan KOBİ'lerin yüzde 83'ü ise  YouTube reklamlarının satışlarını artırmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. YouTube kullanan KOBİ'lerin yüzde 79'u, YouTube'un çalışanlarına eğitim vermek için uygun maliyetli bir seçenek olduğunu düşünüyor.

Yaratıcı girişimcilerin yüzde 68'i, YouTube'un içeriklerini başka türlü erişemeyecekleri uluslararası kitlelere aktarmalarına yardımcı olduğu konusunda hemfikir. Yaratıcı girişimcilerin yüzde 84'ü, YouTube'un küresel ölçekte tanınmak için önemli bir platform olduğunu düşünüyor.

Bir YouTube kanalına sahip medya ve müzik şirketlerinin yüzde 82'si, YouTube'un dünya çapında yeni kitlelere ulaşmalarına yardımcı olduğunu belirtti. YouTube kanalına sahip medya ve müzik şirketlerinin yüzde 78'i, YouTube'un yeni sanatçılar ve/veya müzikte çığır açma konusunda kritik öneme sahip olduğu konusunda hemfikir. 

Türkiye’de kullanıcıların yüzde 93'ü YouTube'u bilgi ve birikim edinmek için kullandığını bildiriyor. Kullanıcıların yüzde 85'i, YouTube'un Covid-19 pandemisi döneminde ihtiyaç anında güvenilir bilgilere erişim sağlayarak yardımcı olduğunu belirtiyor. YouTube'u kullanan ebeveynlerin yüzde 83'ü, YouTube'un veya 13 yaşından küçük çocuklar için YouTube Kids'in çocuklarının öğrenmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor. YouTube'u kullanan öğretmenlerin yüzde 80'i, YouTube'un öğrencilerin eğitimine yardımcı olduğu konusunda hemfikir. Kullanıcıların yüzde 71'i, YouTube'un öğrenmek ve kendini geliştirmek için herkese eşit fırsatlar sağladığını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.