Hanzade Doğan, Hepsiburada'nın yapay zekâ çalışmalarını anlattı

Hanzade Doğan: "Yapay zekânın insanların yerini alacağına değil, insanların gelişimini destekleyeceğine inanıyoruz."
Hanzade Doğan, Hepsiburada'nın yapay zekâ çalışmalarını anlattı

Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nun Yıllık Toplantısı kapsamında gerçekleşen “Yapay Zekâya Özenle Yatırım Yapmak” konulu panelde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Doğan, yapay zekâ teknolojisinin iş ve insan yaşamında yarattığı olumlu değişimler ve sorumlu yapay zekâ uygulamasının gerekliliği hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Hepsiburada olarak teknoloji gücünü her zaman yerleşik sektörleri yıpratmaya yönelik olarak değil; onları geliştirmeye destek olmak, birlikte büyümek ve dijitalleşmelerinin hızlı sağlanması doğrultusunda kullandıklarını söyleyen Doğan, yapay zekâ çalışmalarını da aynı felsefe ile devam ettirdiklerini dile getirdi. 

Rota optimizasyonu modeli, kuryelerin kat ettiği mesafede yüzde 8 tasarruf sağlıyor

Hepisburada'nın sorumlu ve ahlaklı yapay zekâ uygulamalarını benimsediğini ve bu yönde attıkları adımlarla, Türk Patent kurumu tarafından patent verilen rota optimizasyonu modelinin kuryelerin kat ettiği mesafede yüzde 8 tasarruf sağladığını söyledi. Platformdaki 94 bin aktif KOBİ’nin kullanımına açılan öneri motorunun perakendenin satışlarını artırdığının ve Hepsiburada'nın insansız çalışan mağazasında yapay zekâ algoritmalarını benzer yönde geliştirdiklerinin de altını çizdi.

"Yapay zekânın insanların yerini alacağına değil, insanların gelişimini destekleyeceğine inanıyoruz."

Konuşmasında, robotların ve yapay zekânın “insanların yerini alacakları” endişesinin yaygınlığına dikkat çeken Hanzade Doğan, “Yapay zekânın insanların yerini alacağına değil, insanların gelişimini destekleyeceğine inanıyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde ilerletiyor, yapay zekâ algoritmalarını mevcut görevlere dâhil olacakları şekilde eğitiyoruz.” dedi.

Ülkemizdeki en büyük Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olduklarını ve merkezlerinde 1000’den fazla mühendis istihdam ettiklerini vurgulayan Doğan, kullandıkları teknolojileri dışarıdan ihraç eden değil, bu teknolojileri üretip geliştiren bir şirket olduklarını söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayınladığı "Ulusal Yapay Zekâ" stratejisine tam destek verdiklerini belirten Hanzade Doğan, TÜBİTAK iş birliği ile e-ticaret alanında yapay zekâ yetkinliklerinin ülkemizde geliştirilmesine yönelik bir yetkinlik merkezi kurduklarını da belirtti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.