Beyin sağlığını odağına alan girişim: Beynex

Beynin sağlıklı yaşam süresini optimize etmek için oyunlaştırmayı merkeze alan Beynex, ciddi bir konu olan beyin sağlığını, kolay ve eğlenceli bir sağlık takibi yolculuğuna dönüştürüyor. 
Beyin sağlığını odağına alan girişim: Beynex

60 yaşından sonra hafıza kaybı 4 kat daha hızlanıyor. Tüm bunların yanında hızla yaşlanan toplumlara bir de genetik faktörler ve modern hayatın getirdiği stres, uyku bozuklukları, kötü beslenme gibi problemler de eklendiğinde ortaya çıkan tablo 55 yaş üstü her 5 insandan 1’inde demans öncesi kognitif bozukluk olduğu yönünde. 

Artan ortalama insan ömrü, hızla yaşlanan nüfuslar ve modern dünyanın bir sonucu olan sağlıksız hayat tarzları stres, depresyon, hareketsiz yaşam nedeniyle insanlık hızla büyüyen ciddi bir sorunla karşı karşıya... Bu da bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalık olarak tanımlanan kognitif bozukluğun oluşmasına sebep oluyor.

2020 Ağustos ayında piyasaya sürülen Beynex Kognitif Sağlık Asistanı bu konuya çare bulmak için yola çıktı. Şirket, bugüne kadar toplamda 85 bin dolar yatırım aldı. Beynex, şu an makine öğrenimi ile; fiziksel aktivite, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, mental sağlık ve sosyal yaşam konularında kullanıcıların demans risklerini adreslemeyi hedefleyen kişiselleştirilmiş iyi yaşam reçeteleri oluşturacak bir algoritma üzerine çalışıyor.

Sağlıklı bir yaşamın sağlıklı bir beyinle mümkün olduğunu anlatan kurucu ortak Emre Şahiner, kullanıcıların kognitif sağlıklarını düzenli olarak ölçerek, kişiselleştirilmiş beyin sağlığı programları hazırlıyor ve olası demans risk faktörlerini adreslemeyi sağladığını söylüyor. Temelde beynin sağlıklı yaşam süresini optimize etmek için oyunlaştırmayı merkeze alan uygulama, ciddi bir konu olan beyin sağlığını, kolay ve eğlenceli bir sağlık takibi yolculuğuna dönüştürüyor. 

Şirket; kalabalık bir girişimci grup tarafından Sarp Akgönül, Türker Şahiner, Enis Hisarlı, Emre Sahiner, Tolga Atamve Ogulcan Bagatir tarafından faaliyete geçirildi. Beynex’in temeli, kurucular arasında yer alan nöroloji profesörü Türker Şahiner'in 2014 yılından beri sürdürdüğü akademik çalışmalara dayanıyor. Sürekli takip mekanizması ile kognitif performanstaki değişimleri hassas bir biçimde ölçümleyebilen girişim, kişiselleştirilmiş destek programları ile kullanıcılarına uçtan uca bir çözüm olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şahiner kuruluş sürecini şöyle özetliyor: 

Geliştirme süreci sürekli devam ediyor. MVP sürümünün geliştirilmesi, 3 aylık sürdü. Son 2 yılda 2 defa, UI/UX odaklı major update gerçekleştirdik buna ek olarak 40’dan fazla minor güncelleme yayınladık. Uygulama 2 yıldır yayında ve aktif olarak geliştirilmeye devam etmektedir. 23-Q1 sonunda 3. ve en büyük güncellememizi yayınlamak için çalışmalara devam ediyoruz.

2022 Nisan ayında ikinci büyük versiyonu yayınlanan uygulama; kullanıcılara her gün 5-10 dakikayı geçmeyen ve her seferinde farklı bir beyin fonksiyonunu ölçen mini oyunlar gönderiyor. Bu takip mekanizması sayesinde kullanıcılar topluma göre beyin sağlıklarının nerede olduğunu görebiliyor ve kendi beyin sağlıklarını uzun vadede takip edebiliyor. Uygulama anlamlı bir düşüş olduğunda kullanıcıları “erken alarm sistemi” adını verdiği bir sistemle uyarıyor.

Beynex,B2C abonelik modeli ile kullanıcılarına aylık ve yıllık paketler sunuyor. 48 binden fazla kayıtlı kullanıcı sahip olan uygulama, 2 milyondan fazla kognitif ölçüm verisine sahip.

Cognifit (Cognitive Health), Cogstate (Cognitive Health), Five Lives (Address Dementia Risk Factors)'e rakip olan şirket, oyunlaştırılmış değerlendirme testlerimiz sayesinde kullanıcılarımızın kognitif sağlıklarını hassas bir biçimde ölçümleyebiliyor ve böylelikle sürekli bir takip mekanizması ile kognitif düşüşün erken aşamada fark edilebilmesini sağlıyor.

Emre Şahiner, bu teknolojiyi 2023'ün ikinci çeyreği içinde hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyleyerek sözlerine şöyle son veriyor: "Beynex, şu an makine öğrenimi ile; fiziksel aktivite, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, mental sağlık ve sosyal yaşam konularında kullanıcıların demans risklerini adreslemeyi hedefleyen kişiselleştirilmiş iyi yaşam reçeteleri oluşturacak bir algoritma üzerine çalışıyor. Ekip, bu teknolojiyi tamamladıklarında Beynex uygulamasının global çaptaki en kapsamlı kişiye özel beyin sağlığı asistanı olacak."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.