Sony ve Honda'nın geliştirdiği otomobilin markası belli oldu: Afeela

Açıklama, Sony Honda Mobility ortak girişimin CEO’su Yasuhide Mizuno tarafından yapıldı. Otomobilin 2025’in ilk yarısında ABD’de ön siparişe açılacağı ve ilk teslimatlar 2026 baharında Kuzey Amerikalı müşterilere teslim edileceğini söyledi.
Sony ve Honda'nın geliştirdiği otomobilin markası belli oldu: Afeela

Dünyanın en önemli teknoloji odaklı fuarlarından CES 2022’de iki dev teknoloji şirketi Sony ve Honda’nın birlikte geliştirdiği ilk elektrikli otomobil Afeela tanıtıldı. Açıklama, Sony Honda Mobility ortak girişimin CEO’su Yasuhide Mizuno tarafından yapıldı. Otomobilin 2025’in ilk yarısında ABD’de ön siparişe açılacağı ve ilk teslimatlar 2026 baharında Kuzey Amerikalı müşterilere teslim edileceğini söyledi.

Seviye 3 otonom sürüş sistemine sahip elektrikli otomobil 4895 mm uzunluğunda, 1900 mm genişliğinde ve 1460 mm yüksekliğinde... Elektrikli otomobilde 40'tan fazla sensör bulunuyor. Otomobilin tasarımı ise Sony'nin VISION-S isimli aracına benzetildi. Afeela'nın da yazılım temelli abonelik sistemini devreye sokacağa kaydedildi. 

Geçen Mart ayında Japonya merkezli Sony ve Honda, elektrikli otomobiller için işbirliği yapma kararı aldığını ve bu işbirliği kapsamında ortak girişim şirketi kuracakları açıklanmıştı. Ekim ayında da Honda-Sony ortaklığında kurulan Sony Honda Mobility elektrikli otomobilin 2026 yılında ABD pazarına sunulacağı söylenmişti. Mizuno, elektrikli araç üretimine Honda'nın Kuzey Amerika'daki fabrikasında başlayacaklarını kaydetmişti. Bu açıklamanın üzerinden sadece 3 ay geçti. Uzun yıllardır elektrikli otomobil üzerine çalışan Sony, Honda’nın otomobil alanındaki tecrübesini kullandığını CES'te yapılan tanıtımla kanıtlamış oldu.  

Elektrikli otomobil sektörü 2023'e hızlı bir giriş yaptı. Henüz yeni yılın ilk haftasında olmamıza rağmen tanıtılan prototipler ve yapılan açıklamalar bu senenin de piyasa için hareketli geçeceğinin sinyalini veriyor. 

Ama bu hareketlilik 2022'nin son aylarında başlamıştı. Geçen senenin Kasım ayında Los Angeles Otomobil Fuarı'nda Fiat CEO'su Olivier Francois, ABD'de 2024'ün ilk çeyreğinde tamamen elektrikli Fiat 500e'yi piyasaya süreceğini açıklamıştı. Ayrıca ülke genelinde satılacak elektrikli arabalar için abonelik sistemi getirmeyi planladıklarını söyledi. Yani geleneksel satış metotlarının dışına çıkacaklarını dile getirmişti.

Oliver Francois, alternatif iş modellerini keşfetmek ve otomobil işinin yeniden şekillenmesi gerektiğine inandığını belirtmişti. François, Fiat’ın stratejisinin ABD satışları artırmaktan ziyade şehir için tasarlanmış bir araba ile e-mobilite yani elektrikle çalışan araçların geleceğine odaklandıklarını açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.