Apple'ın laptop modellerinde yaptığı 5 büyük hata

30 yılı aşkın süredir laptop pazarında başarılı bir şekilde çalışmalarına devam eden Apple'ın, laptop modellerinde yaptığı 5 hataya yakından bakıyoruz.
Apple'ın laptop modellerinde yaptığı 5 büyük hata

MacBook modelleri ile birlikte laptop pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alan Apple, ilk olarak 1991 yılında PowerBook ailesi ile birlikte laptop pazarına giriş yaptı. 1991 yılından 2006 yılına kadar PowerBook ailesinin üretimine devam eden şirket, 2006 yılında ise MacBook Pro modeli ile birlikte MacBook ailesine geçiş yaptı. 

30 yılı aşkın süredir laptop pazarında başarılı bir şekilde çalışmalarına devam eden Apple, sunduğu yeni MacBook modelleri ile gelir rekorları kırmaya da devam ediyor. 2022 yılının 4. finansal çeyreğinde 90,15 milyar dolar gelir elde eden Apple'ın, Mac gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 25,39 oranında bir artış yaşayarak 11,51 milyar dolara ulaştığını sizlerle paylaşmıştık.

Apple laptoplar konusunda oldukça başarılı işlere imza atsa da, uzun yıllardır hayatımızda olan PowerBook ve MacBook ailelerinde çeşitli hatalar da yaptı. Bu haberimizde ise Apple'ın PowerBook ve MacBook ailelerinde yaptığı 5 hataya yakından bakacağız.

Hindenbook

Apple'ın bugüne kadar ürettiği en kötü laptop modeli olarak anılan PowerBook 5300, 1995 yılının Ağustos ayında kullanıcıların beğenisine sunuldu.

PowerPC işlemcisi ile kullanıma sunulan ilk laptop modeli olması sebebiyle oldukça ses getiren PowerBook 5300, kronik sorunları nedeniyle Apple'ın en başarısız ürünlerinden biri olarak tarih sahnesindeki yerini aldı. PowerBook 5300 modeli, aşırı ısınma ve yanma gibi sorunları nedeniyle "The Hindenbook" lakabını aldı ve kısa süre içinde üretimden kalktı.

Ters Apple logosu

MacBook modelleri tasarım anlamında yıllar içinde önemli değişiklikler yaşasa da, değişmeyen en tek tasarım detayı MacBook modellerinin kapağında yer alan Apple logosu oldu. MacBook modellerinin kapağında yer alan logo; MacBook kapalı olduğunda ters, açık olduğunda ise düz olarak görülüyor.

Bu durumu değiştirmek isteyen Steve Jobs, Apple logosunu ters olarak kullanıldığı bir PowerBook modelini kullanıma sundu. PowerBook kullanıldığı logonun ters olarak görünmesi kullanıcılar tarafından olumsuz karşılanınca logo eski haline döndürüldü.

Kelebek klavye

Apple'ın kelebek klavye olarak adlandırdığı yeni bir klavye tasarımı ile karşımıza çıktığını ilk olarak 2015 yılında sizlere aktarmıştık. İlk etapta oldukça başarılı olarak görünse de ilerleyen dönemlerde Apple için büyük bir sorun yaratan Kelebek klavye, az miktarda toz ile bile kolayca bozulabiliyordu.

Bu durum nedeniyle kullanıcılarından şikayetler alan Apple, 2019 yılında piyasaya sürdüğü yeni MacBook modelleri ile klavye tasarımını tamamen değiştirdi. Apple'ın hatalı kelebek klavye tasarımı nedeniyle 2022 yılında 50 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini de hatırlatalım.

Touch Bar

Apple'ın ilginç tasarım tercihleri arasında yer alan Touch Bar, ilk olarak 2016 yılında tanıtılan MacBook Pro modeli ile karşımıza çıktı. Hatırlatmak gerekirse Touch Bar, klavyenin üst kısmında bulunan şerit şeklinde dokunmatik bir ekran olarak hizmet sunuyordu.

Kullanıcılar, MacBook modelinin ayarlarını veya kullandıkları uygulamaların belirli özellikelerini Touch Bar üzerinden kontrol edebiliyordu. Kullanıcılar tarafından beğenilmeyen bir yenilik olarak kalan Touch Bar, halen bazı MacBook modellerinde yer alıyor.

Ekran problemleri

Retina ekranlar ile önemli bir başarı elde eden Apple, 2015 yılında Retina ekranlı 12 inçlik MacBook modellerini piyasaya çıkardı. Apple'ın bu modellerde kullandığı yansıma önleyici kaplama, çok kolay bir şekilde deforme olarak ekrandan ayrılıyordu. Kullanıcılarından şikayetler alan Apple, hasarlı modeller için bir değişim programı başlattı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.