Apple'ın hisseleri, iPhone tedariğinde yaşanan sorunlar nedeniyle düştü

Çin'de yaşanan kısıtlamalar ve iş gücü sorunları nedeniyle iPhone sevkiyatında gecikmeler yaşanıyor. Apple'ın hisselerinin düşmesine neden olan bu sorunun, şirketin değerinden 1 trilyon dolar kaybetmesine neden olduğu iddia ediliyor.
Apple'ın hisseleri, iPhone tedariğinde yaşanan sorunlar nedeniyle düştü

Apple, 4. çeyrek sonuçlarını açıklarken iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max için arzın piyasaya sürülmesinden bu yana kısıtlı olduğunu söylemişti. Bu cihazlara olan talebi karşılamak için çok çalıştıklarını da dile getirmişti. Bunun yanı sıra Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle üretimde de geçici bir azalma yaşanmıştı. Tüm bunlar, şirketin iPhone sevkiyatlarının gecikmesine neden oldu.

9to5Mac'te yer alan habere göre TrendForce, Apple'ın hem 2022'de kaç adet iPhone 14 satacağına dair tahminini hem de 2023'e kadar zorlanacağı tahminini içeren bir rapor yayınladı. TrendForce, ekim ayından bu yana iPhone 14 üretiminden sorumlu Foxconn fabrikasının kullanım kapasitesinin yüzde 70'in üzerine çıkmadığını belirtti. Bu nedenle TrendForce'un beklentisi, 2022'de tüm iPhone 14 modellerinin toplam sevkiyatının 78,1 milyon adet olacağı yönünde.

TrendForce, Çin'de Aralık ayında başlayan ve daha da kötüleşebilecek iş gücü sorunları olduğunu da söylüyor. Bu nedenle şirket, iPhone sevkiyatları için 2023 tahminini 47 milyon adede düşürdü, bu da bir önceki yıla göre yüzde 22 düşüş anlamına geliyor.

TrendForce, Apple'ın iPhone 15 Pro Max ile başlayarak iPhone Pro üretimi için yalnızca Foxconn'a güvenmeyeceğini söylüyor. Yani ilerleyen dönemde tahminlerin değişmesi ihtimali de var.

Bunun yanı sıra Apple hisseleri de yüzde 3'ün biraz üzerindeydi. Hisse senedi fiyatı gün içi ticaret sırasında 52 haftanın yeni düşük seviyesi olan 125.92 dolara ulaştı. Hatırlarsanız Apple, 3 Ocak 2022'de 3 trilyon dolar değerlemeye ulaşan ilk şirket olmuştu. Şu anda şirketin piyasa değeri 2 trilyon dolar. Bu nedenle Apple'ın 2022 kaybının 1 trilyon dolar olduğunu söyleyebiliriz.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.