Ödeme ve elektronik para kuruluşları, 2023 yılında FAST sistemine doğrudan katılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bugün paylaşılan bilgilere göre ödeme ve elektronik para kuruluşları da FAST sistemine dahil oluyor.
Ödeme ve elektronik para kuruluşları, 2023 yılında FAST sistemine doğrudan katılacak

Merkez Bankası'nın 7/24 para transferi sağlayan anlık ödeme sistemi olarak karşımıza çıkan FAST'in kullanıma sunulduğunu geçtiğimiz yılın Ocak ayında sizlere aktarmıştık. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bugün paylaşılan bilgilere göre ödeme ve elektronik para kuruluşları da FAST sistemine dahil oluyor.

Merkez Bankası web sitesi üzerinden aktarılan bilgilere göre 2023 yılında Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının da FAST Sistemine doğrudan katılımı sağlanacak. Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının FAST sistemine katılmasıyla, ödemeler alanında rekabetin ve yenilikçiliğin desteklenmesi ile birlikte katma değerli hizmetlerin sunulmasına katkı sağlanması da hedefleniyor.

Hatırlatmak gerekirse Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminde şu an için 24 üye banka bulunuyor. Yapılan açıklama ile birlikte FAST sistemi ile ilgili önemli veriler de paylaşıldı. Merkez Bankası'nın aktardığı bilgilere göre FAST sisteminde günlük ortalama 7,9 milyar TL tutarında 6,4 milyon ödeme, hesaplar arasında anlık olarak gerçekleşiyor.

Hatırlatmak gerekirse FAST sisteminde yer alan Kolay Adresleme ile birlikte IBAN yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresine fon transferleri ve ödemeler gerçekleştirilebiliyor. Kolay Adresleme Sistemindeki kayıtlı kullanıcı sayısı ise 19 milyona ulaşmış durumda.

FAST sisteminin, alışverişlerde mevcut ödeme yöntemlerini tamamlayıcı şekilde kullanılmasını sağlayacak olan FAST İşyeri Ödemeleri ile ilgili hazırlıklar da tamamlanmış durumda. FAST İşyeri Ödemeleri, mobil uygulamalar ve POS cihazlarının ekranlarında görüntülenen TR-Karekod’u okutulmasıya hesaptan hesaba anlık ödeme yapılmasını sağlıyor. Edindiğimiz bilgilere göre FAST İşyeri Ödemeleri, 2023 yılının ilk çeyreğinde kullanıma sunulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.