Twitter'ın eski çalışanlarından alternatif sosyal medya uygulaması: Spill

Twitter alternatifi Spill, gönderilerin nasıl viral hale geldiğini çizelgelemek ve arkasındaki içerik oluşturucuları bulmak için blockchain teknolojisini kullanacak.
Twitter'ın eski çalışanlarından alternatif sosyal medya uygulaması: Spill

Geçtiğimiz aylarda Elon Musk tarafından satın alınan Twitter, artık ciddi bir karmaşa içerisinde. Bunun en önemli nedenlerinden biri, Elon Musk'ın tavırları sonrası birçok kullanıcının alternatif platformlar arıyor olması ve buna bağlı olarak tabir-i caizse Twitter'da bir "toplu göç" yaşanması. Birkaç hafta önce Twitter alternatiflerine olan talebin ne denli arttığını Webrazzi Insights tarafında sizlere aktarmıştık.

Sensor Tower'ın paylaştığı bilgilere göre Twitter satın alımının tamamlanmasının ardından bir hafta içinde Mastodon ve Tumblr, ABD'de alternatif sosyal medya platformları olarak ön sıralarda yer almıştı. Üstelik bu alternatifler her geçen gün daha da artıyor. 

Amaç: Bir kültür platformu yaratmak

Bu alternatiflere bir örnek de Twitter'ın eski çalışanları Alphonzo "Phonz" Terrell ve DeVaris Brown'dan geldi; Spill. Türkçeye "Dökül" olarak çevirebileceğimiz uygulama, aklınızda ne varsa "dökülmenizi" istiyor. Birkaç hafta sonra canlıya alınacak olan Spill, herkes için bir platform. Ancak siyahiler ve LGBTQIA+ topluluklarından oluşan içerik oluşturucularını da odağına alıyor ve aslında sıradan bir sosyal medya platformundan ayrışarak bir kültür platformuna dönüşmeyi hedefliyor.

Kurucular, TechCrunch'a Twitter'da çalışırken siyahi çalışanlar olma konusunda birbirlerine bağlandıklarını ve siyahi kullanıcıların sıklıkla uygulamaya getirdiği kültürel katkıları ve etkili içerik oluşturmayı vurgulamak için bir alan yaratmak istediklerini söylediler. Spill de biraz bu amaçla yola çıktı.

Para kazanmalara yardımcı olmak için blockchain teknolojisini kullanacak

Platform, para kazandırmayı da öncelikli hedeflerden biri olarak görüyor. Bu nedenle en başından itibaren içerik oluşturucuların para kazanmalarına yardımcı olacak özellikler Spill'de bulunacak. Spill, gönderilerin nasıl viral hale geldiğini çizelgelemek ve arkasındaki içerik oluşturucuları bulmak için blockchain teknolojisini kullanacak, ancak buna rağmen Spill bir web3 şirketi olarak tanımlanmıyor.

Spill uygulaması, kullanıcıların çevrim içi veya gerçek hayatta bağlantı kurmak için bir araya gelebilecekleri tea parties (çay partileri) adlı bir özelliği içerecek. Spill, gelir paylaşımının nasıl görüneceğine veya gönderilerin reklam gelirini nasıl artırdığını izlemek için hangi yöntemin kullanılacağına henüz karar vermedi, ancak Terrell, içerik oluşturucuların kripto para birimi yerine dolar cinsinden gerçek nakit elde edeceklerini söylüyor.

Bekleme listesi yayında

10 kişiden az bir ekip tarafından oluşturulan Spill'in bekleme listesine buradan kayıt yaptırabilirsiniz. Uygulamanın duyurulmasının ardından Terrell, Spill'in 12 saat içinde 20 bin ön kayıt aldıklarını açıkladı. İleride Spill'de neler olacağını, uygulamanın getireceği sesi hep birlikte takip ediyor olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.