Zincirin ilk halkası: Güveni inşa etmek

Söyleşide Arda Kutsal ve Yasin Oral yılı değerlendirdi. Yasin Oral'ın paylaştıklarına göre; Paribu, merkezi borsa ile soğuk cüzdanın birlikte kullanımı üzerine çalışıyor.  
Zincirin ilk halkası: Güveni inşa etmek

Türkiye'nin lider Fintech konferansı Webrazzi Fintech 2022 bugün, Disrupt, Grow ve Academy olmak üzere 3 salonda dinleyicilerimiz ile buluşuyor. Webrazzi Fintech 2022'de Zincirin ilk halkası: Güveni inşa etmek başlıklı oturumda Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, Paribu CEO'su Yasin Oral ile bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Söyleşide Arda Kutsal ve Yasin Oral yılı değerlendirdi. Sektörün geçen yıl boğa sezonunu bitirdiğini hatırlatan Yasin Oral, 2022'nin sakin bir yıl olduğunu belirtti. Yasin Oral, bu sakin yıllara kendilerini geliştirme fırsatı olarak baktıklarını dile getirdi. 

Bunun yanı sıra Ethereum Birleşmesi (merge) gibi sektörde önemli geliştirmeler yapıldığını hatırlatan Yasin Oral, genelde geliştirme tabanlı (developmet base) gelişmeler gerçekleştiğini ifade etti. 

Oturumda Luna çöküşü ve FTX  iflası gibi sektörde yaşanan olumsuz gelişmeler de gündeme geldi. 

Yasin Oral, sektörün de gelişmeye devam ettiğini belirterek bu olayların uzun vadede olması gereken şeyler olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak "Bu temizlikler ne kadar erken yapılırsa ileriye daha sıhhatli gidilir" yorumunda bulundu. 

Arda Kutsal, FTX iflası ve kriptonun çakılmasının sektörde güven kaybına yol açıp açmadığı ve bunun ötesinde kripto para platformlarının nasıl etkilendiğini sordu. 

Yasin Oral "Bu ilk defa yaşadığımız bir şey değil." dedi ve piyasaya girmeyi planlayan yeni kullanıcılar açısından kaygı ve tedirginlik yaşandığını ancak mevcut kullanıcıların tedirgin olduğunu düşünmediğini dile getirdi.

Mevcut kullanıcıların, yaşanan olayların, kripto para teknolojisiyle ilgisi olmadığını bildiğini, söz konusu olayların, tamamen aracı şirketlerin yarattığı platformlar nedeniyle yaşandığını bildiğini ifade etti. Bu durumun, doğru firmayı ve doğru cüzdanı seçmeye evrilmeye başladığını sözlerine ekledi. 

Yasin Oral, Nansen verilerine göre, bu olayların akabinde, dünyada kripto para giren 3 borsadan biri olduklarını da vurguladı. Bu bağlamda Türkiye'de çok fazla kripto yatırımcısı bulunduğunu belirten Yasin Oral kullanıcıların güvenli bir liman aradıkları an doğrudan geldikleri yerin Paribu olduğunu söyledi. 

Bu veriler doğrultusunda, Paribu'nun kullanıcıların tüm servisleri alabilecekleri bir yapıya doğru gitmesi gerektiğini açıkladı. Bununla beraber, günümüzde yaşanan problemin çözümünün merkeziyetsizlik olmadığını ancak ileride merkeziyetsizliğin önem arz edeceğini vurguladı. 

Yasin Oral, CEX'lerin yavaş yavaş hibrit bir geçişle ve yeni araçlarla insanları merkeziyetsizliğe çekeceğini de ifade etti. Yasin Oral, buna ek olarak; kullanıcıların varlıklarını self-custody cüzdanlarda tutmalarını sağlayacaklarını açıkladı. Yasin Oral'ın paylaştıklarına göre; Paribu, merkezi borsa ile soğuk cüzdanın birlikte kullanımı üzerine çalışıyor.  

Arda Kutsal, Yasin Oral'a blockchain oyunları ve oyun ekonomisi üzerine düşüncelerini ve yatırım planlarını sordu. 

Buna karşılık Yasin Oral, "Oyun ve blockchain sektörünün ülkenin kaderini değiştirecek iki şey olduğunu düşünüyorum" dedi. Bu iki alanın da coğrafya bağımsız ve girişimlerin kendini net bir şekilde gösterebildiği alanlar olduğuna dikkat çeken Yasin Oral, bu alanlarda potansiyel olduğunu dile getirdi. 

Bu iki sektörü coğrafya ve regülasyon bağımsız 2 sektör olarak tanımlayan Yasin Oral, bu sektörlerle beraber, yeni sektörler ve yeni projeler oluşacağını aktardı. 

Paribu Ventures kapsamında Web3'ün gerçekten önem verdikleri bir alan olduğunu söyleyen Yasin Oral,  bugün Web2'nin şirketlerinin Web3'e adapte olmakta zorluk çekeceğini de belirtti. 

Arda Kutsal ve Yasin Oral'ın söyleşisinde, Web3 başlığı altında dijital varlıkların sahibi ve temsilcisi olabileceğimiz yapıdan, blockchain, yapay zeka ve NFT'nin kesişim noktaları ve birlikte kullanımından bahsedildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.