Porsche, elektrikli araçlar için lityum-iyon batarya üreten Customcells'a yatırım yaptı

Almanya merkezli girişim Customcells, elektrikli araç ve tıbbi ekipmanlara yüksek performanslı lityum-iyon batarya üretiyor. 2013 yılında faaliyete geçen şirket, iki girişimci Leopold König ve Torge Thönnessen tarafından kuruldu.
Porsche, elektrikli araçlar için lityum-iyon batarya üreten Customcells'a yatırım yaptı

Alman lüks otomobil üreticisi Porsche, elektrikli uçaklar için lityum-iyon batarya üreten girişim Customcells'in 60 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. 60 milyon dolarlık yatırım turunu Avrupa'daki iklim teknolojileri üreten girişimleri destekleyen World Fund yönetti. Yatırım turunun diğer katılımcıları arasında Abacon Capital ve Vsquared Ventures vardı. Yeni gelen yatırım şirketin ABD pazarına açılması için kullanılacak. 

Almanya merkezli girişim Customcells, elektrikli araç ve tıbbi ekipmanlara yüksek performanslı lityum-iyon batarya üretiyor. 2013 yılında faaliyete geçen şirket, iki girişimci Leopold König ve Torge Thönnessen tarafından kuruldu. Şirket, önümüzdeki dönemde elektrikli uçaklar için batarya üretmeye başlayacak. Yılda 1 milyar ton karbondioksit üreten havayolu sektörü, iklim değişikliğine neden olan etmenlerin başında geliyor. Customcells bataryaların enerji kapasitesini arttırarak ağırlığını azaltmak konusunda çalışmalar yapacak.

Aslında Customcells'in ismi daha önce Porsche'nin yanında gündeme gelmişti. 2021'in Haziran ayında Porsche, şirketle hızlı şarj edilebilen, yüksek performanslı elektrikli araç bataryaları geliştirmek ile ortaklık kurdukları açıklamıştı.  

Lityum-iyon batarya yatırımları ön plana çıkıyor

Öte yandan elektrikli araçlarda batarya aracın toplam maliyetinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor. Yani elektrikli araçların en pahalı bileşeni. Elektrikli araçlarda en yaygın batarya türü lityum iyon bataryalar. Enerji yoğunluğunun yüksek olan bu batarya türünün maliyeti de oldukça yüksek. Burada en büyük etken hammadde tedariki. Bu noktada bu alana yapılan yatırımlar da oldukça dikkat çekiyor.

2021'in Haziran ayında elektrikli araçların kullanacağı lityum iyon piller üretme hedefi ile kurulan Northvolt'un 2,75 milyar dolarlık yatırım aldığı duyurulmuştu. Yatırım Goldman Sachs ve Volkswagen'in ortak liderliğinde gerçekleşmişti. Goldman Sachs ve Volkswagen'in haricinde ise yatırım turuna AP1-4, OMERS, AMF, ATP, Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Fondaco Growth, Cristina Stenbeck, Daniel Ek, IMAS Foundation, EIT InnoEnergy, Norrsken VC, PCS Holding, Scania ve Stena Metall Finans da katılmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.