İngiliz yatırımcılar, gelecek yıl girişim sermayesi yatırım fonlarındaki paylarını artırmayı planlıyor

Koronavirüs pandemisi özellikle Avrupa bölgesinde yapılan yatırımların düşmesine yol açtı. Bu da birçok şirketin satış oranlarını etkiledi. Değerlemelerinin düşüş yaşamasına neden oldu. Buna noktada anketten çıkan sonuçlar şaşırtıcı.
İngiliz yatırımcılar, gelecek yıl girişim sermayesi yatırım fonlarındaki paylarını artırmayı planlıyor

İngiltere merkezli girişim sermayesi yatırım fonu Digital Horizon tarafından yapılan araştırmada İngiltere'nin girişimcilik ekosisteminde yer alan 250 yatırımcı gelecek yıl portföylerini nasıl yapılandıracaklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 56'sı gelecek yıl girişim sermayesi yatırım fonlarındaki paylarını artırmayı planlıyor. Yani erken aşama yatırımlarının sayısını artıracağını kaydediyor. Katılımcıların yüzde 62'si fon miktarını yükselteceklerini belirtiyor. 

Koronavirüs pandemisi özellikle Avrupa bölgesinde yapılan yatırımların düşmesine yol açtı. Bu da birçok şirketin satış oranlarını etkiledi. Şirketlerin değerlemeleri düştü. Buna noktada anketten çıkan sonuçlar şaşırtıcı. Çünkü özellikle İngiltere'de devam eden siyasi ve ekonomik belirsizliğe rağmen girişimcilik ekosisteminde yer alan oyuncuların gelecek yıl ile ilgili iyimser bakış açısı dikkat çekiyor.

Ana hedef ABD pazarı

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 35'i gelecek sene İngiltere'ye yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti. Yüzde 44'ünün hedef pazarı ise ABD oldu. Yüzde 28'i Latin Amerika'ya yatırım yapmayı tercih ederken katılımcıların yüzde 27'si Avrupa'da yatırımlarına devam edeceklerini belirtti. 

Şirket değerlemeleri daha şeffaf olmalı

Ankette bir şirkete yatırım yapma kararını olumsuz etkileyen faktörlerine de değinildi. Ankete katılanların yüzde 46'sı şirket değerlemesindeki şeffaflığın eksik olmasını birinci sıraya koydu. Yüzde 45'i likidite oranının düşük olmasından yakındı. Yüzde 44'ü ise düşük komisyon ve ücretten şikayet etti. 

Ekonomik belirsizlik korkutuyor

Ankete katılanlar yatırım kararını hangi makro ekonomik etkiler üzerine aldıklarını şöyle sıraladı: Katılımcıların yüzde 61'i artan faiz ve enflasyon oranlarına göre yatırım kararı verirken, yüzde 58'lik bölüm teknoloji şirketlerinin değerlemelerindeki düşüşün bu kararları etkilediğini söyledi. Ayrıca yüzde 56'lık bir kesim İngiliz hükümetinin ekonomik ve politik yaklaşımının yatırım ekosistemini etkileceğini düşünürken, yüzde 45'lik kısım ekonomik anlamda gerçekleşecek büyümenin zayıf olacağını belirterek bunun yatırım kararlarını etkileyeceğini belirtti. 

Digital Horizon'ın Kurucusu Alan Vaskman araştırmadan çıkan sonuçların girişimcilik ekosisteminin belirsizliğine ve siyasi anlamda karışıklığa rağmen ekosistemdeki yatırım iştahının sürdürdüğünü görmenin cesaret verici olduğunu söylüyor.

Araştırma İngiltere'deki yatırımcıların girişim sermayesi yatırım fonlarına yönelmeye başladığını ortaya koyuyor. Türkiye'de de durum pek farklı değil. Burada gelişen teknoloji ekosistemi, vergi indirimleri, sağlam yasal altyapı sebebiyle GSYF'ler artmaya devam ediyor. Hatta KAP'ta yer alan veriye göre GSYF'lerin sayısı 211'e ulaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.