Bosch yapay zeka destekli kameralar için uygulama mağazası Azena'yı kapatıyor

Azena, kullanıcılara sunduğu hizmetleri sonlandırarak yalnızca Bosch'un projelerine destek vermeye odaklanacak. 
Bosch yapay zeka destekli kameralar için uygulama mağazası Azena'yı kapatıyor

İlk olarak 2018 yılında SAST (Security and Safety Things) ismiyle tanınan Bosch'un yapay zeka destekli kameralar için yazılım girişimi, 2020 yılında ilk uygulamasını yayınlayarak Azena ismini aldı. Azena, kullanıcılara sunduğu hizmetleri sonlandırarak yalnızca Bosch'un projelerine destek vermeye odaklanacak. 

Azena'nın yaptığı açıklamaya göre, Azena'nın tüm platform bileşenleri şu an için operasyonlarına devam edecek. Şirket, hizmetin sonlandırılmasına dair bir geçiş planı üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Söz konusu geçiş kapsamında Azena yazılımı kullanan ürünler için bakım ve destek hizmetleri de değerlendirilecek. 

Azena'nın sitesinde yer alan bilgilere göre, platform 6 kamera üreticisini destekleyen 100 uygulamaya sahip. 230'dan fazla entegratör şirket ile çalışıyor. Azena'nın kapatılmasında, Şubat ayında gündeme gelen uygulama mağazasının moderasyon eksikliği de rol oynamış olabilir. 

Uygulama mağazasında yer alan uygulamaların etik ve yasallığın denetlenmesine dair sorumluluğu geliştiricilere ve kullanıcılara bırakan Azena, bu nedenle ciddi anlamda eleştirildi. Bu eleştiriler kapsamında, Azena'da yer alan uygulamaların bazılarının silahları tespit etme ve insan davranışlarını analiz etme özelliklerine sahip olduğu öne sürüldü. 

Bu konunun gündeme gelmesiyle birlikte Azena, platform destekli kameraların hangi amaçla kullanıldığını doğrulayamayacağını açıkladı. Bununla beraber şirket, platfromda çalışan geliştiricilerin, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş etik iş standartlarına uyma taahüdünde bulunması gerektiğini vurguladı. 

Bu eleştirilerin ve moderasyon eksikliğinin kapatılma kararında ne kadar rol oynadığı ise kesin olarak bilinmiyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte Bosch'un Azena özelinde pazarda beklediğini bulamadığını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.