Coinbase Wallet, Apple'ın NFT gaz ücretlerinden komisyon istemesiyle NFT gönderimini kaldırmak zorunda kaldı

Apple'ın NFT işlemlerindeki gaz ücretlerinin uygulama içi satın alma (In-App Pruchase) sistemine dahil edilmesini talep etti ve bu işlem gerçekleşene kadar uygulama engellendi.
Coinbase Wallet, Apple'ın NFT gaz ücretlerinden komisyon istemesiyle NFT gönderimini kaldırmak zorunda kaldı

Coinbase, paylaştığı bir tweet ile Apple'ın NFT işlemlerindeki gaz ücretlerinin uygulama içi satın alma (In-App Pruchase) sistemine dahil edilmesini talep ettiğini belirtti. Coinbase'in aktardıklarına göre; Apple, Coinbase Wallet söz konusu işlemi gerçekleştirene kadar uygulamayı engelledi. 

Coinbase NFT gaz ücretlerini uygulama içi satın alma sistemine dahil etmenin teknik olarak mümkün olmadığını dile getirdi. Apple'ın uygulama içi satın alma sisteminin kriptoyu desteklemediğini vurgulayan Coinbase, "Bunu denesek de uyum sağlayamıyoruz." ifadesini kullandı. 

Şirket, Apple'ın bu isteğini açık internet protokolleri üzerinden gönderilen her e-postadan komisyon alınmasına benzetti. Üstelik şirket, Apple'ın bu politika değişiminin en çok NFT sahibi olan iPhone kullanıcılarını etkileyeceğini ifade etti. 

Hatırlarsanız App Store eylül ayında NFT pazar yerlerine kapılarını açmış, ekim ayında yayınladığı yeni ilkelerle ise NFT pazar yerlerini uygulama içi satın almaya yönlendirdi.

Şirketin o dönemde paylaştığı metin şu ifadelerle başlamaktaydı: 

Uygulamalar, non-fungible token'larla (NFT'ler) ilgili basım (minting), listeleme ve aktarma gibi hizmetlerin satışı için uygulama içi satın almayı kullanabilir.

Bunu ilk kez okuyan biri sadece pazar yeri satışlarında uygulama içi satın almanın kullanılacağını düşünebilir. Ancak App Store'un her bir adımda komisyon istemesi oldukça dikkat çekici. Üstelik NFT basımında (minting) ödenen gaz ücretlerinden ne uygulamanın ne de NFT sahiplerinin herhangi bir kazanç elde etmediğini hatırlatmakta fayda var.

Genellikle dilimize Gaz ücreti olarak çevirilen Gas Fee, Ethereum blok zincirinde bir fonksiyonu kullanmak için ödenilen ücrettir. gwei birimi ile ölçümlenlenen bu ücretler, bir fonksiyonun yerine getirilmesi için harcanan efor ile doğru orantılıdır.

Coinbase, Apple'a kripto ekosistemini anlamlandırması için yardımcı olabileceğini belirten bir tweet ile sözlerini tamamlarken, Coinbase kurucusu Brian Amstrong kendi twitter hesabından App Store tekelini eleştirdi. 

Görünen o ki NFT pazar yeri Magic Eden'ın, en başından uygulamayı App Store'dan çekerek tüm bu sürecin dışında kalması doğru bir karardı. Şirket, yüzde 30 komisyon oranını öğrendikten sonra uygulamayı pazar yerinden çekmeyi tercih etti. Magic Eden'ın bu hamlesinin ardından Apple komisyon oranını yüzde 15'e düşürdüğü bir teklifte bulundu. Ancak Magic Eden teklifi kabul etmedi. 

Yine de tüm bu olumsuz eleştiriler karşısında App Store'un yakın zamanda ilkelerini güncelleyerek geri adım atması olası. Benzer bir tavrı daha önce yaşanan komisyon tartışmalarında da görmüştük. App Store eleştiriler üzerine komisyon oranını yüzde 15'e çektiği geliştirici programları yayınlamıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.