Almanya Federal Kartel Ofisi'nin gözü, Meta VR başlıklarının üzerinde

Almanya Federal Kartel Ofisi, bugün yaptığı bir açıklama ile Meta'nın kullanıcılara sunduğu seçenekleri yakından incelemek istediğini duyurdu.
Almanya Federal Kartel Ofisi'nin gözü, Meta VR başlıklarının üzerinde

Temmuz ayında "Facebook ile giriş yap" seçeneğinin yerini "Meta hesapları"na bıraktığını sizlerle paylaşmıştık. Ağustos ayında ise Metaverse için Meta uygulama ailesi yerine geçen "Meta hesapları"nın tüm kullanıcılara açıldığını sizlere hatırlatalım

Aslına bakarsanız Meta'nın bu kararında Almanya'nın Federal Kartel Ofisi'nin (FCO) de etkisi büyük. Zira, kurum uzun süredir Meta ile tekelleşme temalı bir mücadele içinde. Hatta Meta'nın VR başlıklarına yeni bir giriş yöntemi ekleme kararı, FCO'nun Meta ile ilgili yeni bir dava sürecini başlatmasından bir kaç ay sonra gerçekleşti. 

Almanya yasalarında 2021 yılında yapılan bir güncelleme ile Meta, dava kapsamında, özel bir rekabet istismarı kontrol sistemine konu oldu. Yasadaki bu değişim, aynı zamanda Meta'nın önümüzdeki 5 yıl içinde FCO tarafından tekelleşmeye yönelik mercek altına alınacağını gösteriyor. 

Ancak bu dava sürecinden önce de FCO,'nun, Meta'nın kullanıcıları profilleme yaklaşımı hakkında iddialara sahip olduğunu belirtelim. Hatta FCO söz konusu yaklaşıma "süper profilleme" adını veriyor. İddialara göre, Meta, kullanıcıların kullanım verilerini farklı hizmetler boyunca toplayarak bir araya getiriyor. Bunu da kullanıcının her hizmette aynı ID'yi kullanmasını sağlayarak gerçekleştiriyor. 

Bu yaklaşım, Almanya'da rekabet alanındaki kanun yapıcılara göre, mahremiyet karşıtı gözetime dayalı bir iş modeli olarak öne çıkıyor. Söz konusu kanun yapıcılar, istismara açık olarak nitelendirilen bu iş modelini 2019 yılından beri engellemeye çalışıyor. 

Her ne kadar "Facebook ile giriş yap" seçeneği, yerini "Meta hesapları"na bırakmış olsa da FCO, bugün yaptığı bir açıklama ile Meta'nın kullanıcılara sunduğu seçenekleri yakından incelemek istediğini duyurdu. Bu kapsamda şirketin ne tür bir seçim mimarisi uyguladığı, uygulama deneyiminde karanlık modellerin (dark patterns) yer alıp almadığı incelenecek. Bununla beraber Meta'nın farklı hizmetler çerçevesinde kullanıcı verilerini nasıl birleştirdiği de gözlemlenecek. 

FCO'nun bugünkü açıklamasında, Avrupa Adalet Divanı önünde bekleyen yasal kovuşturmanın sonucu da dahil olmak üzere, bu tür veri işlemeye ne ölçüde izin verildiğinin, Meta ile kendisi arasında canlı bir tartışma konusu olduğu belirtiliyor.

FCO, bu konu açıklığa kavuşturuluncaya kadar Meta'nın, belirli istisnalar dışında, Meta Quest başlıkları kullanılırken oluşturulan ayrı Meta hesabına sahip kullanıcıların verilerini, diğer Meta hizmetlerinden toplanan verilerden ayrı tutacağını açıkladı. 

Bu noktada Meta'nın süper profilleme konusunda FCO'nun temyiz sürecini askıya alan emrine itiraz ettiğini belirtelim. Konuyla ilgili olarak şu anda Avrupa Birliği'nin üst mahkemesinin kararı bekleniyor. Kararın netleşmesini 1 yılı bulabileceği belirtiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.