Last.fm, 20 yaşında

Spotify'ın yıl sonu listeleri bile yokken her sene neler dinlediğimizi anbean takip etmemizi sağlayan Last.fm, 20 yaşında!
Last.fm, 20 yaşında

2008 yaşında, henüz 17 yaşındayken arkadaşımın ablasının "tam senlik bir platform var" demesiyle Last.fm'e saçma bir kullanıcı ismiyle kaydolmuştum. O dönemler farklı bir tasarıma sahip olan platform, tüm dünyadan müzik severlerle tanışmamı sağlamış ve bana güzel bir müzik dinleme alışkanlığı kazandırmıştı. 2012 yılına geldiğimizde seçtiğim kullanıcı adından hoşnut olmayarak yeni bir hesap açmıştım. Şimdi, dijital çağ hızla değişirken eski sosyal medya hesaplarımızın yüzüne bakmasak bile 15 yıldır kopamadığım tek platform sanırım Last.fm oldu. 

Last.fm'i bilmeyenler muhakkak vardır. Platform dinlediğiniz müzikleri anlık olarak gösteriyor ve kütüphanesinde depoluyor. Böylece haftalık, aylık, yıllık verileri dilediğiniz zaman görebiliyorsunuz. Yani aslında müziklerinizin verisini tutan bir platform. Benim ilk üye olduğum zamanlarda bu işlevinden ziyade sosyal medya gibi kullanabiliyor, hatta etkinlik takibi yapabiliyordunuz. 2015'teki tasarımdan önce "shoutbox" dediğimiz alanlarda kullanıcılar bilhassa müzik üzerine konuşabiliyor, oluşturulan topluluklarda müzik odaklı bir araya gelebiliyordunuz. Yıllar geçse bile ismini hatırladığım toplulukar var; "Icelandic Music Scene", "Disintegration is the best album ever" gibi.

2002'nin mart ayında hayata geçirilen platform, artık 20 yaşını doldurmuş durumda. Yani reşit bir çocuktan 2 yaş büyük. Ancak tabii ki platformun eski tadı yok, gerçi Last.fm'i şu anda yani geldiğim bu yaşta sosyal medya platformu gibi kullanır mıydım ya da platform Y kuşağının ilgisini çektiği gibi Z kuşağının da etkisini çeker miydi, bilmiyorum. Yine de Last.fm'in şimdiki halinde bile neleri dinlediğimiz tek bir yerde görebilmek beni fazlasıyla mutlu ediyor. Hatta itiraf etmem gerekir ki Spotify'daki yıl sonu listelerimi beklerken hayal kırıklığı yaşamamak için Last.fm'de son 365 günlük verilerime bakıyor ve ona göre yılın son aylarında bazı düzenlemeler yapıyorum. 

Artık birçok dijital müzik platformu var ve bu platformların hepsi de yıl sonu listeleri yapıyor, kullanıcıların o yıl içinde en çok neleri, kimleri dinlediğini gösteriyor. Yılların Last.fm kullanıcısı olarak 15 yıldır bu verilere halihazırda sahip olmak beni mutlu ediyor. Gerçi şimdi Last.fm'i Spotify'dan ayrı düşünmek de pek mümkün değil, çünkü platformda dinlediklerinizi görünmesi için Spotify Scrobbling entegrasyonunu açmanız gerekiyor. Aksi takdirde Winamp ile MP3 dinlemeniz ve gerçekten 2010 öncesine dönmeniz gerekebilir. 

Şimdilerde hayata geçirilen bir .fmbot adlı hizmet de kişilerin Last.fm verilerini alarak ne dinlediklerini anlık olarak Discord'da yayınlayabilmelerini sağlıyor. İlginizi çekerse, MSN dönemine dönmek isterseniz .fmbot'a da bir göz atabilirsiniz. 

Sonuç olarak, 20 yıldır hayatımızda olan, ancak ilk günkü gibi sosyalleşme mottosundan uzaklaşarak şimdilerde sadece müzik verisi depolayabileceğimiz bir yere dönüşmüş olsa da Last.fm'i hâlâ seviyoruz. 

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.