Yaşlı bireylere odaklanan yerli sağlık girişimi: Biyomod

Ayhan Ozan Yılmaz tarafından faaliyete geçirilen platform, yaşlı bireylerin sağlık ve güvenliği, uyku kalitesi, solunum, kalp ve kas aktiviteleri takibi alanlarında yenilikçi çözümler sunmak için giyilebilir sensörler, mobil uygulama, sağlık platformu ve hizmet entegre çözümler gerçekleştiriyor.
Yaşlı bireylere odaklanan yerli sağlık girişimi: Biyomod

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul ediliyor. 2021 yılına ilişkin verilerine göre ise dünya nüfusunun yüzde 26'sını 15 yaş ve altındakiler, yüzde 10'unu ise 65 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor. Dünya nüfusu yaşlandıkça hasta takibi ve medikal sensör üzerine teknoloji geliştiren dijital sağlık platformları önem kazanmaya başladı. Daha çok ABD'de bu platformlar ön plana çıksa da Türkiye'de de örneklerine rastlamak mümkün.

2012 yılında ODTÜ Teknokent’te kurulan girişim Biyomod bunlardan biri. Uzun yıllar dijital sağlık sektörü alanında çalışmış dört girişimci Ayhan Ozan Yılmaz, Hüseyin Yiğitler, Prof. Dr. Orhan Çınar ve Barış Evren Eser tarafından faaliyete geçirildi. Biyomod, yaşlı bireylerin sağlık ve güvenliği, uyku kalitesi, solunum, kalp ve kas aktiviteleri takibi alanlarında yenilikçi çözümler sunmak için giyilebilir sensörler, mobil uygulama, sağlık platformu ve hizmet entegre çözümler gerçekleştiriyor.

Ayhan Ozan Yılmaz, şirketin PingBit Health adlı çözümünü çeşitli sağlık ve yaşam bulgularının kaydedilebildiği ve gözlemlenebildiği sağlıklı yaşam platformu olarak tanımlıyor. Bu platformda, sadece Biyomod tarafından geliştirilen cihazlar değil, global medikal teknoloji firmalarına ait ürünler ve girişimlerin geliştirdiği cihazlar da entegre çözümler olarak sunulduğunu söylüyor. Şirketin 10 yıl boyunca geliştirdiği çözümleri yeni nesil dijital sağlık kulübü konsepti ile son kullanıcılara ulaştırdığını sözlerine ekliyor.

4 adımda etkin bir sağlıklı yaşam planı

Şirket, PingBit Health Club aslında bir mobil uygulama... Bu uygulama 4 adımda etkin bir sağlıklı yaşam planı oluşturuyor. Öncelikle kullanıcıyı tanıyor, onu destek uzmanları ile görüştürüyor, sağlık bulgularına özel teknolojileri sunuyor ve vital değerlerini, fiziksel aktivitelerini, yaşam verilerini değerlendirerek kişiselleştirilmiş bir program sunuyor.

Ayhan Ozan Yılmaz, şirketin 2 yıl içerisinde Omron, Taidoc ve GE Healthcare ile iş birliklerine imza attığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "EKG, tansiyon, nabız, kan şekeri, vücut sıcaklığı ölçüm cihazlarını PingBit çözümleri ile entegre etti. Ayrıca, İngiltere, Tayvan ve Çin’de yenilikçi sağlık çözümü geliştiren 10’dan fazla kuruluş ile iş birliktelikleri geliştirdi."

Şimdiye kadar yatırım almayan Biyomod; teletıp, giyilebilir uyku apnesi, astım, KOAH ve COVID-19 takibi alanlarında Tübitak tarafından desteklenmiş olan 6 adet Ar-Ge projesini tamamladı. Bu projeler kapsamında geliştirilen WeBreath biyoempedans ve akustik tabanlı giyilebilir solunum takip cihazı için 2 adet yayınlanmış patent başvurusunda bulundu. Mate akıllı saat ürünüyle Alzheimer ve Parkinson rahatsızlığı bulunan bireylerin desteklenmesi ve vital bulguların fiziksel aktiviteler ile birlikte telefon bağımsız bir şekilde takip edilmesini sağladı. Şirket bireysel kullanım için “Lifestyle as a Service” modelinde abonelikler ve sağlıklı yaşam paketleri sunuyor. kurumsal satışlarda müşterilerine PAAS, DAAS, SAAS modellerini kullanıyor.

Giyilebilir sağlık takip cihazları alanında birçok çözüm ve global marka olmasına rağmen 55 yaş üzeri kullanıcıları hedef alan çözümlerin az olduğunu belirten Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor: "Gerçekleştirilen medikal ölçümler sağlık hizmeti ile bütünleştirilmediği ve son kullanıcı motive edilmediği durumlarda sürdürülebilirliği sağlanamıyor. Ayrıca, sağlıklı yaşam, koruyucu ve önleyici sağlık çözümleri birçok kaynaktan, çeşitli ve sürekli veri gerektirdiğinden tek çözüm çoğu zaman yeterli olmuyor. Bu nedenlerle, kullanıcıların çok kolay adapte olabileceği, efor gerektirmeyen, sağlık uzmanları tarafından desteklenen ve üçüncü parti sağlık çözümleri ile de entegre olabilen çözümlerin sunulması gerekiyor. PingBit Health Club tam olarak bunu yaparak rakiplerinden ayrışıyor. PingBit, 55 yaş ve üzeri kullanıcılar için erişilebilen, bağımsız yaşam, kronik rahatsızlık takibi ve sağlıklı yaşam kavramlarını kapsayan, birçok ürün ile entegre olabilen ve sağlık uzmanlarının desteğini barındıran kapsamlı bir “Connected Health” çözümü sunuyor."

Şirketin hedefi sağlıklı yaşam anlayışını değiştirerek yeni nesil dijital sağlık kulübü kavramı ile tüm yaş gruplarındaki kullanıcıları tanıştırmak. Bu hedef doğrultusunda PingBit Health Club çözümlerini Türkiye’den başlayarak 2023 yılının ikinci yarısından itibaren İngiltere, Avrupa’da ve Amerika’ya ulaştırmayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.