Biyoteknoloji şirketi TelomEYE Pharmaceutical, 10 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, sağlık konusunda bölgedeki en önemli yatırımcılardan biri olan Mehmet Ali Aydınlar, Re-Pie Startup-1 Girişim Sermayesi Fonu ve Türkiye’nin önde gelen yatırım bankacısı ve seri girişimcilerinden Kerim Kotan'ın liderliğinde gerçekleşti. TelomEYE Pharmaceutical'in 1 milyon dolarlık yatırımı oftalmolojide yeni patentli tedavilerinin faz I ve II insan çalışmalarını tamamlamak için kullanacağı açıklandı.
2021'in Eylül ayında kurulan TelomEYE Pharmaceutical, yeni nesil oftalmolojik tedaviler üzerinde çalışıyor. Kanada'da kurulan şirket, göz hastalıkları uzmanları Dr. İskender Alkın Solmaz ve Dr. Işılay Kavadarlı ile beraber girişimci Kubilay Türkmen faaliyete geçirdi. Şirketin amacı; presbiyopi, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi yaşa bağlı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde daha önceden kullanılmamış, tamamen yeni ve özgün bir metodu kullanıma kazandırmak.
TelomEYE tedavi protokolü göz yapılarının hücresel yaşlanmasını yavaşlatan ve böylelikle yaşa bağlı göz hastalıklarının oluşumunun önlenmesinde ve geciktirilmesinde etki gösterebilen bir yaklaşımı benimsiyor. 30'lu yaşların sonu ile 40’lı yaşların başlangıcından itibaren günlük kolay kullanımı sayesinde yakın görme yetisinin kaybı başta olmak üzere yaşa bağlı birçok göz hastalığının önlenmesi, geciktirilmesi ve tedavisinde önemli bir potansiyel taşıyor. Tedavinin en sık görülen oftalmolojik sorunlardan olan kuru göz problemine de olumlu katkıları olacağı düşünülüyor.
Çünkü kırklı yaşlardan itibaren gözlerin yakın nesnelere odaklanmasının bozulmaya başladığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yakın görmek kaybı yani presbiyopi olarak tanımlanan hastalıktan 2030 yılında yaklaşık 2,1 milyar kişi etkilenecek.
Bu noktada TelomEYE'ın kurucu ortağı Dr. İskender Alkın Solmaz proje hedefini şöyle açıklıyor: “Bilimsel gelişmeler yaşa bağlı oftalmolojik bozuklukları önleme ve tedavi çözümleri için yeni fırsatlar ortaya koyuyor. Bilimsel platformumuz ve patentli teknolojimiz oftalmolojide ilk kez kullanıma sunuluyor olacak. Çağımızda insanların yaşam süreleri uzarken, yaşa bağlı oftalmolojik bozuklukların yönetilmesinde oldukça önemli bir yere sahip olabilecek bu yeni ve özgün tedavi protokolümüzü kullanıma hazır hale getirerek insanların yaşam kalitesine katkı yapabilmek için tüm azim ve kararlılığımızla çalışıyoruz."
Neden yatırım yaptılar?
TelomEYE'ın yatırımcılarından Kerim Kotan ise proje hakkında “Bana, TelomEYE’da yatırımcı olarak en büyük heyecanı ve gururu insanlığın uzunca bir süreden bu yana değişmez olarak kabul ettiği yaşa bağlı göz hastalıkları tedavilerine olan yaklaşımı değiştirebilme ihtimali veriyor” diye konuşuyor.
Re-Pie Portföy Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Ergin “TelomEYE gibi yenilikçi tedavilerle toplum sağlığına hizmet eden bir girişimin aldığı yatırımdan dolayı son derece mutluyuz. Elde edilecek finansmanın yeni tedavi yöntemlerinde kullanılacak olması çok kıymetli. TelomEYE’ın almış olduğu yatırımın hem yatırımcılar hem girişimcilerimiz hem de ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Biz de Re-Pie olarak ülkemiz girişim ekosisteminin gelişimi için yatırımlarımıza devam ederek ülkemizden yeni unicorn ve decacornların çıkmasına liderlik etmek istiyoruz”