Instagram, içerik üreticilerin platformda NFT üretip satmasını sağlayacak

Üretilen NFT'ler, hem Instagram'da hem de Instagram dışındaki platformlarda satışa sunulabilecek. Tüm bu süreç iOS ve Android uygulama mağazalarında "uygulama içi satın alma" olarak işleyecek.
Instagram, içerik üreticilerin platformda NFT üretip satmasını sağlayacak

Hatırlarsanız Ağustos ayında Meta'nın NFT desteğini 100 ülkeye daha açtığını sizlere aktarmıştık. Meta dün paylaştığı bir duyuru ile içerik üreticilerin NFT platformda NFT üretip satmasını sağlayacağını açıkladı. Üretilen NFT'ler, hem Instagram'da hem de Instagram dışındaki platformlarda satışa sunulabilecek. 

Bu yeni güncelleme kapsamında, içerik üreticileri NFT üretip, sergilemeleri ve de satışa sunmalarını sağlayan araçlara erişebilecek. Bu noktada Meta'nın özelliği hayata geçirmek için Polygon ile ortaklık kurduğunu hatırlatalım.

Kullanıcılar ise Instagram uygulaması içinden NFT'leri satın alabilecek. Tüm bu süreç iOS ve Android uygulama mağazalarında "uygulama içi satın alma" olarak işleyecek. Bu yaklaşım ister istemez akıllara uygulama mağazalarının uygulama içi satışlardan aldığı yüzde 30 komisyonu getiriyor. Instagram, şu an için içerik üreticilerinin gelirlerinde her hangi bir komisyon alınmayacağını belirtiyor. 

Bu gelişmelere ek olarak Instagram'ın Solana blok zincirini ve Phantom cüzdanını destekleyeceğini belirtmekte de fayda var. Meta'nın desteklediği Web3 kurumlarına baktığımızda Rainbow, MetaMask, Trust Wallet, Coinbase Wallet, Dapper Wallet, Ethereum, Polygon ve Flow'u görmekteyiz. Ayrıca Instagram, belirli koleksiyonlarda OpenSea tarafından sunulan metadatanın kullanıcılara sunulacağını da dile getiriyor. 

Şirketin içerik üretici atağı NFT satışıyla sınırlı değil. Hatırlarsanız Meta'nın ağustos ayında içerik üreticileri için Instagram ve Facebook'a 6 yeni özellik getirdiğini sizlere aktarmıştık. Bu noktada Facebook'un Stars (Yıldızlar), YouTube'da ve Instagram'da gördüğümüz rozetler benzeri bir sistem ile hayranların maddi olarak içerik üreticileri desteklemesini sağladığını hatırlatalım

Stars, Facebook'ta daha fazla içerik üreticinin kullanımına açıldı. Facebook ayrıca içerik üreticileri için otomatik katılımı test etmeye başlıyor. Bundan böyle Stars gönderme özelliği Influencer'ların içeriklerinde otomatik olarak görünecek. Facebook ayrıca fotoğraflar ve metin gönderileri gibi video dışındaki içerik formatlarına da Stars özelliğini getiriyor.

Şimdiye kadar Stars özelliğini kullanan içerik üreticileri ise Reels içerikleri için Stars Party özelliğine kavuşuyor. Stars Party, içerik üreticilerin belli bir hedefe ulaştığı ve bir kutlamayla sona eren bir meydan okuma türü olarak konumlanıyor. 

Meta bu yeni güncellemelerle birlikte abonelik özelliğini de ABD'deki tüm içerik üreticilerinin erişimine açtı. Ocak ayından beri test edilen abonelik özelliği, abonelere özelik canlı içerik yayınları ve hikayeler paylaşılmasını sağlıyor. Aboneler, özel bir rozete sahip olurken,  DM'lerde öncelik kazanıyor. 

içerik üreticilerine duyurduğu bir diğer özellik ise Instagram hediyeleri oldu. Bu yeni özellik, içerik üreticilere yeni bir gelir modelinin daha kapılarını aralıyor. Takipçiler, Instagram'da Stars satın alarak içerik üreticilerine hediyeler gönderebiliyor. Özellik şu an için ABD'deki sınırlı sayıda içerik üretici ile test ediliyor. Instagram Hediyelerinin yakında daha fazla içerik üreticiye  açılması planlıyor.

Meta, kısa süre içinde içerik üreticileri merkeze aldığı pek çok özellikle gündeme geldi. TikTok, YouTube ve Twitter ile karşılaştırdığımızda, son yıllarda bu konuda hantal kalan Meta uygulama ailesi, aradaki mesafeyi kapatmak için önemli adımlar atıyor. Tüm bu gelir modellerinin ve Web3 altyapılarının sanal gerçeklik odaklı Metaverse girişimi Horizon Worlds'e taşınması ise şirketin rekabet gücünün bambaşka bir noktaya gelmesini sağlayacaktır. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.