Jack Dorsey'nin Web5 uygulaması Zion'ın yeni sürümünde öne çıkanlar

Şirketin ortaya koyduğu vizyon kapsamında bu yeni dünyada, hesap oluşturmadan dilediğiniz herhangi bir siteye girebilecek ya da tercihlerinizi saklayarak yeni bir yayın hizmetine geçiş yapabileceksiniz.
Jack Dorsey'nin Web5 uygulaması Zion'ın yeni sürümünde öne çıkanlar

Dün akşam Twitter'ın CEO koltuğuna Jack Dorsey'nin güvendiği Elon Musk otururken, Dorsey de yeni Web5 uygulaması Zion'un yeni sürümünü duyurmakla meşguldü. Zion'un yeni sürümü Zion v2'nun öne çıkan teknik detaylarına birlikte bakalım. 

Ekibin aktardığına göre, İlk olarak 2021'in Ağustos ayında yayına alınan Zion,  v2 olarak tanımlanan yeni sürümünde algoritmaların manipülasyonunu içermeyen, açık ve güvenli bir ortam sunuyor. Hatırlarsanız, TBD'nin geliştirdiği Web5 kavramının Bitcoin blok zincirinde web platformu olarak konumlandığını sizlere aktarmıştık. Zion'un yeni sürümü bu platformda çalışıyor. 

Zion v2 neler sunuyor? 

Şirketin ortaya koyduğu vizyon kapsamında bu yeni dünyada, hesap oluşturmadan dilediğiniz herhangi bir siteye girebilecek ya da tercihlerinizi saklayarak yeni bir yayın hizmetine geçiş yapabileceksiniz. Bunun yanında Twitter ve Instagram gibi sosyal ağları terk ederken tüm bağlantılarınızı taşıyabileceksiniz. 

Şirket 3 temel elementi geliştirmeye odaklandığını belirtiyor. Bunlar, kimlik, mesajlaşma ve veri depolama, Bitcoin Lightning Network kullanarak ödeme gerçekleştirme olarak öne çıkıyor. Ekip, bu 3 alanın, merkezi web'de düzgün çalışmadığını dile getiriyor. 

Öne çıkan teknik detaylar 

Zion'a katıldığınızda uygulama, size bir kullanıcı adının yanı sıra yeni Merkeziyetsiz Tanımlıyıcı (DID) atayacak. 12 kelimelik anahtar ile korunan DID, doğrulanabilir, merkeziyetsiz ve dijital kimlik sağlayan yeni bir tanımlayıcı türü olarak konumlanıyor. Ekibin aktardıklarına göre, DID'ler, merkezi kayıtlardan, kimlik sağlayıcılardan ve sertifika otoritelerinden ayrılabilecekleri şekilde tasarlandı. 

Zion'da Merkeziyetsiz Tanımlıyıcıların yanı sıra Merkeziyetsiz Web Düğümünden de faydalanılıyor. Merkeziyetsiz Web Düğümü (DWN), varlıkların belirli bir DID ile ilişkili genel veya özel izinli verileri bulmak için kullanabileceği bir veri depolama mekanizması. Bu mekanizma aynı zamanda mesaj aktarımı için de kullanılıyor. 

DWN'ler, bir varlığın birden fazla düğümü çalıştırmasını sağlayan mesh benzeri bir veri deposu altyapısı olarak konumlanıyor. Söz konusu düğümler ise senkronize bir şekilde birbirleriyle aynı duruma gelebiliyor. Bu yapı, kullanıcıların, konum veya sağlayıcıya bağımlı olmadan verilerini güvenli bir şekilde yönetmesine ve işlem yapmasını imkan tanıyor. 

Ayrıca uygulamada ödeme alt yapısı olarak Lightning Network kullanılıyor. Zion'daki tüm ödemeler, anlık ve kriptografik olarak gerçekleşiyor. Kısacası Zion'da Lightning Network'e bağlı düğümler, yüksek hacimli anlık mikro ödemeler yapmayı mümkün kılıyor. Teknik açıdan daha detaylı bilgi için ekibin yazdığı blog yazısını ve TBD'nin Web5 konseptini incelemekte fayda var. 

Zion'u geliştirmenin zaman aldığını belirten ekip, ürünün kademeli olarak kullanıcılarla buluşacağını dile getirdi. Geliştirme sürecini paylaşarak ürün hakkında şeffaf olmayı sürdürdüklerini de vurguladılar. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.