Meme kanseri tarama platformu Vara 4,5 milyon Euro yatırım aldı. 4,5 milyon dolarlık yatırım VI Partners tarafından yönetildi. Yatırım turuna Med360, AI Venture Studio ve Think Health katıldı. Şirket, yeni gelen yatırımı meme kanseri taramasını dünya genelinde 1 milyar kadına ulaştırma hedefi için kullanacak.
Jonas Muff ve Stefan Bunk tarafından kurulan Vara 2018 yılında faaliyete geçti. Şirket, meme kanseri taramasında yapay zeka teknolojisini kullanıyor. Vara'nın amacı meme kanseri taramasını her kadın için erişebilir kılmak. En ölümcül kanser türleri arasında yer alan meme kanserini erken teşhis etmek.
Almanya merkezli şirket, ülkede yer alan tarama merkezlerinin yüzde 30'u ile çalışıyor. Vara'nın bünyesinde 80 binden fazla mamografi muayenesi değerlendirildi. Ocak ayından bu yana platform bünyesinde değerlendirilen mamogram sayısı 3 katına çıktı. Yunanistan ve Meksika'da da faaliyet gösteriyor. Yunanistan'ın en büyük Özel Hastanesi olan MITERA ile de ortaklık kurdu.
Meme kanseri her 8 kadından 1'ini etkiliyor. Dünya genelinde her yıl meme kanserinden 700 bin kişi ölüyor. Bu ölümlerin yüzde 70'i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor. Bu noktada hastalığı erken teşhis etmek kritik bir nokta. Şirketler bu alanda çalışmalar yapıyor. Google 2020 yılının başında doktorların meme kanseri teşhis etmesi için yeni bir yapay zeka algoritması geliştirdiğini duyurdu. Mamogram filmlerini tarayan algortimanın yanlış negatifleri yüzde 9.4 oranında azalttığı belirtildi.
Türkiye'de de bu alanda çalışan girişimler dikkat çekiyor. Zeynep Akçasız ve Alara Akçasız'ın kurduğu girişim Triwi meme kanserinde erken teşhise imkan sağlıyor. Şirket akıllı telefon uygulaması entegreli akıllı sütyen geliştirdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap