Jack Dorsey AT Protocol'ü duyurdu: Merkezsiz sosyal ağ Bluesky'ın yeni protokolü neler sunuyor?

AT Protokolünün öne çıkan özellikleri arasında hesap taşınabilirliği, algoritma seçimi, birlikte çalışabilirlik ve yüksek performans yer alıyor. 
Jack Dorsey AT Protocol'ü duyurdu: Merkezsiz sosyal ağ Bluesky'ın yeni protokolü neler sunuyor?

Geçtiğimiz şubat ayında, Twitter'ın merkezsizleştirilmiş sosyal ağ projesi Bluesky'dan sizlere bahsetmiştik. Jack Dorsey'nin ilk olarak 2019'da duyurduğu Bluesky, Twitter'ın merkezsizleştirilmiş versiyonunu geliştirmeye odaklanıyor. Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey, projeyle ilgili yeni detayları Twitter hesabından paylaştı.

Bluesky ekibi, dün paylaştığı bir blog gönderisiyle ADX'teki değişiklikleri aktardı. Ekip, yaz boyunca ADX'in tasarımını geliştirip  basitleştirdiklerini ve ortaya “Authenticated Transfer Protocol”ü çıkardıklarını açıkladı. Kısaca AT Protocol ismiyle anılan bu yeni birleşmiş (federated) merkezsiz sosyal ağ, sunucuların e-posta gibi birbirleriyle iletişim kurmasının yeni bir yolunu sunuyor. Blusky ise AT Protocol ile çalışan bir uygulama olarak konumlanacak. 

AT Protokolünün öne çıkan özellikleri

AT Protokolünün öne çıkan özellikleri arasında hesap taşınabilirliği, algoritmik seçim, birlikte çalışabilirlik ve yüksek performans yer alıyor. 

Bu özellikler kapsamında kullanıcılar, AT protokolü ile dijital kimliklerini herhangi bir veri kaybına uğramadan bir platformdan bir diğerine kolayca aktarabilecek. Ayrıca AT protokolü kullanıcıların deneyimleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmaları için açık bir algoritma modu sunuyor. 

Özellikle metaverse ve Web3 ile birlikte gündeme sıkça gelen birlikte çalışabilirlik (Interoperability) konusu, Bluesky ekibinin de üzerine çalıştığı alanlardan biri oldu. Ekip, AT Protokolü'nin koordinasyon zorluklarını çözmeye yardımcı olmak için Lexicon adlı şema tabanlı bir Interoperability framework'ü içerdiğini dile getiriyor. Ekip ayrıca büyük ölçeklerde hızlı yükleme performasını bir öncelik haline getirdiğini vurguluyor. 

Jack Dorsey'nin paylaştıklarına göre, Bluesky Twitter'dan bağımsız çalışacak ve kullanıcılara öneri algoritmasından bağımsız bir versiyon da sunacak. 2019'dan bu yana ağır adımlarla hareket eden BlueSky'da şimdi işler değişmek üzere.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.