Dijital bankalar, bankacılığı nasıl etkileyecek?

Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2022, Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle'nin söyleşisi ile başladı.
Dijital bankalar, bankacılığı nasıl etkileyecek?

Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2022, sonunda başladı. Hem offline katılımın gerçekleştiği hem de online olarak takip etmenin mümkün olduğu konferansımızda gün boyunca global fintech yatırımlarından dijital çağda müşteri ilişkilerine, Web3 ve NFT'lerin geleceğinden yeni nesil yatırımlara birçok konu gündemimizde olacak. 

Saat 11:00'den sonra tüm salonlarda oturumlar başlayacak, ancak sabah saatlerinin ilk oturumlarını Disrupt salonunda izlemeye başladık bile. Günün ilk oturumunda Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, yeni nesil bankacılığı konuştu.

"Dijital bankalar bankacılığı nasıl etkileyecek?" sorusuna cevap olarak Sezgin Lüle, yenilikleri gelişmeleri takip etmenin, öğrenmek açısından fırsat olduğunu söylüyor. Türkiye'de dijital bankacılık ve servis bankacılığı konuları, BDDK tarafından resmi mevzuat olarak yayımlandı. Türk bankaları dijital bankacılık alanında oldukça önde. Zira işlemlerin yüzde 96'sı bankamatiklerin de dahil olduğu bir dijital sistemle gerçekleşiyor; mobil ile yapılan işlemler ise yüzde 72'ye ulaştı.

Dijital banka kurulmasına neden izin veriliyor dediğimiz zaman ise dijital bankaların ortaya koyduğu yeniliklerin, servis modeli bankacılık ile birlikte dijital iş modellerinin finansın içine gömüldüğünü söylemek mümkün. Ortada güçlü bir finans sistemi var, yeni finans aktörlerini bu sisteme dahil etmek de önemli. İşCep'in 11,2 milyon müşterisi var. İşCep, günlük hayata müşteri deneyiminin bir parçası olarak entegre olmuş bir uygulama. Sezgin Lüle'ye göre rakiplere bakıldığında Türk bankacılık sektörü sınavını iyi vermiş durumda.

Dijital bankacılıkta sanal asistanlar, görüntülü görüşme gibi öğelerle desteklenmeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu kapsamda organik bir büyüme var. 

Söz konusu uygulamaların bu kadar yoğun kullanılmasının kurulacak yeni şirketler için neler ifade ettiğine baktığımızda dijital bankaların geldiği noktada geleneksel bankaların da buna hazır olmak durumunda olduğunu görüyoruz. Daha iyi bir iş modeline her zaman hazır olmak gerekiyor. Şu anda mevcut bankaların dokunamadığı alanlar var. Bu nedenle dijital bankacılık uygulamaları önemli. Örneğin konut ekosistemini sahiplenecek bir dijital banka Türkiye'de fark yaratabilir.

Açık bankacılık ve servis bankacılığı konusunda ülkemizi bekleyen yol haritasına bakıldığında bu kavramların yeni kavramlar olmadığını; ama uygulamaya koymak için belirli koşulların oluşmasının gerektiğini görüyoruz. Servis bankacılığı dijitalde iş ortaklığı kurmak demek. Bu nedenle iş ortaklığı yapılan şirketin de dijital olması gerekir. Entegrasyon konusunda her oluşumun bu duruma uyum sağlaması gerekiyor. Sezgin Lüle, Türkiye'nin şu an bu yolculukta olduğunu belirtiyor ve mevzuatın da bu noktada önemli olduğunun altını çiziyor. 

Servis bankacılığında dijital iş ortaklıkları anlamında birçok bankanın BDDK'da bekleyen başvurusu var. Kiminle servis bankacılığı yapılacağının incelenmesi gerekiyor. Akabinde onaylar verildiği zaman bu yılın sonunda, bankacılık hizmetlerinin gömülü şekilde üçüncü taraflarda filiz vermeye başladığını göreceğiz.

Bu tüketici için de her zaman avantaj demek. Zira sektöre bu kadar oyuncu girmesi yeni iş modeli oluşturma konusunda zenginlik katıyor. Gelecek dönemde bankacılık metaverse ve web3'e uyum sağlamayı hedefliyor. Aslında bu kapsamda hazırlar. Gelecekte önemli bir döneme gireceğiz gibi duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.